Starši neprevidni pri prevozu otrok

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hrvaški autoklub (HAK) je preverjal, kako starši skrbijo za prevoz otrok. Rezultati so bili porazni. Kar 70 odstotkov staršev ne poskrbi za najvišjo varnost vojih otrok v vozilu.
Oglej si celoten članek

Člani Hrvaškega avtokluba (HAK) so pred vrtci preverjali, ali starši pravilno nameščajo otroke v sedeže in poskrbijo za njihovo varnost v vozilih. V kar 67 odstotka primerih otroci v otroških sedežih niso bili privezani, ali pa so sedeli na sprednjih sedežih, varnostni pas pa so imeli speljan čez vrat in ne trebuh. Od 105 otrok je bilo pravilno pripasanih le 35 otrok.

Starši so strokovnjakom podajali najrazličnejše izgovore, zakaj niso poskrbeli, da so otroci v vozilu pravilno posedeni v otroške sedeže in pripasani. Največkrat se je odgovor glasil, da so le nekaj sto metrov oddaljeni od doma ali, da vozijo počasi. Veliko staršev celo ocenjuje, da je otrok bolj varen v njihovem naročju, kot v otroškem sedežu, kjer naj bi jim bilo neudobno. Da temu ni tako govori podatek, da je v primeru nesreče pri hitrosti vozila 50 km/h, masa dojenčka 40-krat večja od dejanske teže otroka in ga je zato nemogoče zadržati v rokah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.