Ste vedeli za obvezni test, kako hitro se avto pozimi odtali?

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Preden dobi nek nov model avta dovoljenje za prodajo, mora imeti kljukico za ekstremni test odtaljevanja.
Oglej si celoten članek

Med znamkami in modeli obstajajo občutne razlike glede tega, kako hitro se ogreje notranjost avta in odtalijo stekla. Na to vplivajo številni dejavniki, od hitrosti ogrevanja zraka (dizel ali bencin), velikosti notranjega prostora, do kvalitete ogrevalno-ventilacijskega sistema. 

Da bi bili potrošniki vsaj približno zaščiteni (oziroma ogreti), mora nov model pri pridobivanju tipske odobritve opraviti tudi stresni test odmrzovanja stekel. Kot pišejo na spletni strani Škode, predpisi določajo, da morajo prototip avta postaviti v komoro s temperaturo -20 stopinj Celzija, po vestrobranskem steklu poškropiti določeno količino vode in počakati, da nastane konkretna plast ledu. 

Simulacijo ekstremnih jutranjih razmer nadaljujejo tako, da avto vžgejo in ga pustijo teči v prostem teku pri delujočem ogrevanju. Avto test opravi, če se po 40 minutah in temperaturi okolice -20 stopinj samodejno očisti vsaj 80 odstotkov vetrobranskega stekla. Seveda številni današnji avti test opravijo veliko hitreje, saj je notranje klimatsko udobje postalo zelo pomemben del zadovoljstva strank.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.