Strašne smrti zvezdnikov v prometnih nesrečah

Foto: youtube.com
Foto: youtube.com
Paul Walker, zvezdnik šestih nadaljevanj filma Hitri in drzni, je le zadnji v vrsti znanih Zemljanov, ki so življenje prehitro končali v zveriženi pločevini.
Oglej si celoten članek

Zvezdnikom, umrlim v prometnih nesrečah mediji, vedno posvečajo veliko pozornosti. Zgodovina je dolga, sega že v 50. leta prejšnjega stoletja.

V avtomobilu sta življenje izgubila ena izmed najslavnejših prsatih blondink Jayne Mansfield in igralec James Dean. Najbolj znana žrtev prometne nesreče je bila princesa Diana, v vozilu se je smrtno ponesrečila monaška kneginja Grace Kelly, prav tako pevka TLC Lisa Lopes - Left Eye, od nam bližjim zvezdnikov pa sta življenje prehitro na cesti izgubila hrvaški košarkar Dražen Petrović in makedonski pevec Toše Proeski.

Foto: Žurnal24 Jayne Mansfield Jayne Mansfield

Prsata blondinka Jayne Mansfield je v 50. letih prejšnjega stoletja veljala za seks simbol. Leta 1957 je dobila zlati globus za vlogo v filmu The Wayward Bus. Znana je bila tudi po tem, da naj bi se zapletla v ljubezensko afero z bratoma Kennedy, Johnom in Robertom, povezovali so jo s številnimi vplivnimi moškimi.

Nekega zgodnjega jutra, 29. junija leta 1967, se je igralka v takrat novem buick electri 225 skupaj s svojimi otroki, voznikom Ronom Harrisonom in fantom Samuelom S. Brodyjem vozila po cesti proti New Orleansu, ko so se zaleteli v prikolico traktorja. Trije otroci so preživeli, 34-letna igralka, Brody in Harrison pa so bili mrtvi na kraju nesreče. Mediji so takrat poročali, da je bila igralka v nesreči obglavljena. Policija je v svojem poročilu zapisala, da to ne drži in da so jo našli z zdrobljeno lobanjo.

James Dean

Foto: Žurnal24 James Dean Eden od najbolj znanih igralcev je imel pred seboj bleščečo filmsko kariero. Bil je bolj priljubljen od Marlona Branda in eden od največjih najstniških idolov. A James Dean je oboževal dirkanje z avtomobili, še posebej s porsche 550 spyderjem. 30. septembra leta 1955 se je Dean z Rolphom Weutherichem odpravil na reli v Salinas v Kaliforniji. Na poti ju je zaradi prehitre vožnje ustavil policist in Deana spustil naprej z opozorilom, naj vozi počasneje. Usoda je hotela, da se je na cesti Highway 41 Dean s svojim porschejem zaletel v drugega voznika, pri čemer sta oba padla iz avta. Weutherich je nesrečo preživel s poškodbo glave in zlomljeno nogo. Dean je bil mrtev na kraju nesreče. Utrpel je zlom vratu, imel je počeno zgornjo in spodnjo čeljust, dobil je poškodbe notranjih organov in zlomil si je obe roki. Star je bil 24 let.

Princesa Diana

Foto: Reuters princesa Diana Najbolj znana oseba, ki je umrla v prometni nesreči, je bila Princesa Diana. Zaradi priljubljenosti in humanitarnosti so jo številni primerjali kar z Mati Terezo. Princesa ljudskih src se je smrtno ponesrečila 31. avgusta leta 1997 v eni od najbolj medijsko izpostavljenih prometnih nesreč v tunelu Alma v Parizu. Diana je v luksuznem mercedesu potovala skupaj s fantom Dodijem Al-Fayedom. Voznik mercedesa Henri Paul naj bi se v tunelu želel znebiti paparacev, čeprav še danes nekateri trdijo, da jih sploh ni bilo. Med hitro vožnjo naj bi želel prehiteti avtomobil pred seboj, nato je izgubil nadzor nad vozilom in se zaletel v zid v tunelu. V zveriženi pločevini sta umrla tako Al-Fayed kot Diana. Princesa je bila stara 36 let. Čeprav je od nesreče minilo že 16 let, so številni še vedno prepričani, da je šlo za zaroto.

Monaška kneginja Grace Kelly

Foto: Žurnal24 Grace Kelly Slavna princesa Grace Kelly, ki je zaslovela kot igralka, je bila nadarjena in lepa, predvsem pa še danes velja za eno od ikon elegance. Tudi ona je umrla v prometni nesreči v sumljivih okoliščinah. 13. septembra leta 1982 se je po zaviti in ozki cesti skupaj s hčerko Stephanie peljala proti Monte Carlu, a tja ni nikoli prispela. Policija je zapisala, da naj bi bila za smrt Kellyjeve kriva možganska kap, saj se ni niti dotaknila zavor, ko je z land roverjem zapeljala s ceste navzdol po pobočju. Utrpela je hude poškodbe, zbudila pa se ni nikoli več. Njena hčerka se je iz zmaličenega vozila rešila s številnimi poškodbami, a je popolnoma okrevala. V medijih so se pojavile govorice, da naj bi avtomobil vozila Stephanie in ne Grace, a je njena družina govorice označila za neresnične.

Lisa Lopes - Left Eye

Foto: Reuters Lisa Lopes Lisa Lopes - Left Eye je bila članica priljubljenega ženskega hip hop R & B tria TLC, ustanovljenega leta 1991. Lopesova se je v medijih pogosto pojavljala zaradi najrazličnejših afer, zaradi česar so jo obsodili tudi na pogojno zaporno kazen. 25. aprila leta 2002 se je Lopesova in še devet drugih potnikov v izposojenem vozilu peljalo po dvosmerni cesti v Hondurasu. Lopesova, ki je vozila avto, je izgubila nadzor nad vozilom, ki se je prevrnilo. Pevka je padla skozi vetrobransko steklo. Zaradi hudih poškodb glave je umrla na kraju nesreče. Še isti mesec bi dopolnila 31 let.

Dražen Petrovič

Foto: Slamonline.com Dražen Petrović je blestel pri Netsih in tujcem odprl vrata v NBA. (Foto: slamon Medtem ko se je hrvaška košarkarska reprezentanca vračala s Poljske, kjer je igrala kvalifikacije za evropsko prvenstvso 1993, se je eden od najboljših košarkarjev vseh časov Dražen Petrović ustavil v Frankfurtu in se namesto na letalo za Zagreb usedel v avtomobil, saj si je zelo želel videti svoje dekle Klaro. To je bila njegova zadnja pot ... 7. junija leta 1993 sta se na zadnji klopi rdečega volkswagen golfa prevažala Dražen Petrović in njegovo dekle. V okolici nemškega Ingolstadta je vozilo trčilo v tovornjak, ki je zletel na nasprotni pas in zasedel praktično vso cesto. Petrović je z zadnjega sedeža, kjer je neprivezan spal, zletel skozi vetrobransko steklo, treščil v cisterno in na kraju nesreče umrl. Druga potnica Klara Szalanty, tedanje Draženovo dekle, je bila lažje poškodovana, Hilal, njena prijateljica, je izgubila spomin zaradi poškodbe možganov, poleg tega pa so jo tedanja novinarska poročila napačno identificirala.

Jörg Haider

Foto: Žurnal24 Jörg Haider je lani oktobra umrl v avtomobilski nesreči. V zgodnjih jutranjih urah oktobra leta 2008 je življenje v prometni nesreči v Celovcu izgubil koroški deželni glavar Jörg Haider. Po podatkih policije se je 58-letni Haider v službenem vozilu (VW phaeton) peljal po Rosentalski ulici na jugu Celovca in prehitel neko vozilo pred sabo. Vrnil se je na desni vozni pas, zatem pa je njegovo vozilo začelo vijugati. Avtomobil je nato v desni smeri zapustil vozišče, prevozil živo mejo ter se zaletel v betonski robnik in hidrant, zaradi česar se je večkrat prevrnil. Po 150 metrih divje vožnje je nazadnje obstal na gumah. Voznica avtomobila, ki ga je prehitel Haider, je o nesreči obvestila policijo. Reševalci so na prizorišču našli težko ranjenega Haiderja s hudimi poškodbami glave in prsnega koša ter zlomljeno hrbtenico in levo roko, ki mu jo je skoraj odtrgalo. Avtomobil je ostal brez vrat na obeh straneh. Ranjenca so nemudoma prepeljali v celovško kliniko, vendar je med potjo umrl. Izsledki obdukcije trupla so pokazali, da je imel med nesrečo v krvi 1,8 promila alkohola.

Toše Proeski

Foto: Žurnal24 Toše je umrl v prometni nesreči oktobra 2007. (Foto: AFP) Priljubljeni makedonski pevec Toše Proeski je bil žrtev prevelike hitrosti in premajhne varnostne razdalje. Voznik Georgij Georgijevski je z vozilom znamke VW touareg s hitrostjo 171 kilometrov na uro trčil v zadek tovornjaka. Vozilo 26-letnega pevca je najprej udarilo v blatnik tovornjaka, nato pa je desna stran avta izginila pod prikolico tovornjaka. Proeski, ki je bil tako kot voznik pripet z varnostnim pasom, je bil na mestu mrtev. Čeprav je bil avtomobil opremljen s sedmimi zračnimi blazinami, se te niso sprožile. Raziskava je pokazala, da s senzorji ni bilo nič narobe, da pa se blazine po vsej verjetnosti niso sprožile, ker je touareg v zadek tovornjaka zadel v višini vetrobranskih stekel in ne neposredno s sprednjim delom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:40 2. December 2013.

    Pozabili ste pa na tistega iz filmov "Jackass" ko se je ubil na enak način in isto znamko avta kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.