Subvencije: Denar davkoplačevalcev vlivajo v žepe tistih, ki ga ne potrebujejo

Foto: Profimedia
Kia je zavzela zanimivo stališče glede subvencioniranja električnih vozil, pa, čeprav je trenutno ena vodilnih na tem področju.
Oglej si celoten članek

Kljub temu je odnos Kie do subvencij za zelene avtomobile zadržan. Še posebej v Avstraliji. Subvencioniranje elektromobilnosti je postalo folklora, prodaja električnih vozil pa je v marsikateri evropski državi povezana prav s subvencijami. Prodaja električnih vozil zato zelo niha. To ni dobro, zato se ne moremo oceniti realnega stanja. Pri avstralski enoti Kie so šli še dlje in trdijo, da subvencije izkrivljajo trg, plačujejo pa jih tako davkoplačevalci kot proizvajalci avtomobilov, saj v tako nestabilnem okolju težko napovedujejo razvoj.

Avto Predlog: vrnitev državne subvencije za nakup avta

Avstralski mediji navajajo, da je podpredsednik oblikovanja pri Kia Motors Europe Gregory Gillaume dejal, da "Ljudje v Evropi kupujejo električne avtomobile le, kadar je to zanje ekonomsko ugodno. Mislili smo, da verjamejo, da je treba nekaj narediti za planet, a po dveh letih izkušenj vemo, da ni tako. Vprašanje je, ali je smiselno zagotoviti te subvencije, ali to elektromobilnosti resnično pomaga, ali subvencije le pomagajo izpolniti načrte Bruselja za popolno elektrifikacijo prometa v Evropi. Toda Evropa ni ves svet."

Foto: Shutterstock Nakup avtomobila

V Avstraliji so pred kratkim odprli razpravo o tem, ali sploh subvencionirati električne avtomobile, ali ne. Pri Kii so se spet oglasili. Vodja avstralske divizije Damien Meredith meni, da s subvencijami denar davkoplačevalcev vlivajo v žepe tistih, ki ga ne potrebujejo in da subvencije umetno napihujejo registracije električnih avtomobilov, dokler ne izginejo.

Dogovor pred vrati Se obeta denarna pomoč pri nakupu novega avtomobila?

"Kupci poceni vozil ne dobijo popusta. Ali je zato pošteno, da subvencije dobijo kupci za draga vozila? Denar je treba vložiti v polnilno infrastrukturo, da bodo ljudje lahko bolje uporabljali električne avtomobile," je dejal Meredith.

Dodal je, da ne verjame v popuste na električne avtomobile, financirane z denarjem drugih. To so precej presenetljive besede osebe, ki zastopa proizvajalca avtomobilov, ki ima v elektromobilnosti velike načrte.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:34 17. Julij 2021.

    pravijo da električni avto ne potrebuje plačila takse za nadomestilo za uporabe ceste. ali leti po luftu ? ljudje kupujejo …

  • 08:23 17. Julij 2021.

    Kaj niso pred časom v Ljubljani 'električarji'polnili zastonj? Nihče se ni vprašal, od kje denar. Nihče se ne vpraša. kje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.