Avto
12963 ogledov

Predlog: vrnitev državne subvencije za nakup avta

Avtosalon prodaja avtov Profimedia
Proizvajalec vladi predlaga, naj ponovi uspešen recept izpred 10 let.

Upad prodaje avtomobilov zaradi pandemije novega koronavirusa bi pri Volkswagnu reševali s ponovno uvedbo državnih subvencij. Vladi predlagajo, naj obudi sistem izpred dobrih desetih let, ko je vsak kupec novega avtomobila prejel 2500 evrov subvencije. "Ukrep je deloval dobro," je poudaril glavni operativni direktor družbe Ralf Brandstätter.

Kot je za časnik Handelsblatt dejal Brandstätter, bi morale subvencije veljati tudi za vozila s sodobnim motorjem z notranjim izgorevanjem, obenem pa se ne bi smele izključevati s subvencijami za električna in hibridna vozila, pisanje nemških medijev povzema STA.

Avtosalon prodaja avtov Avto Prodajalci so si oddahnili

Poudaril je sicer, da mora spodbujanje prehoda na zeleno mobilnost ostati prednostna naloga, zato bi lahko model dodeljevanja subvencij vključeval tudi izpuste ogljikovega dioksida, na podlagi katerih bi določali višino subvencije za posamezno vozilo.

"Okrevanje avtomobilske industrije bi imelo veliko pozitivnih učinkov," je dejal Brandstätter. Če bi se prodaja novih avtomobilov znova okrepila, bi to pomenilo dobro osnovo za vnovični zagon celotnega nemškega gospodarstva, je prepričan.

Nemčija je subvencije za nakup novih avtomobilov začela ponujati pred dobrimi desetimi leti zaradi svetovne finančne krize, ki je močno prizadela tudi avtomobilsko industrijo. Leta 2009 se je prodaja novih avtomobilov v primerjavi z letom 2008 povečala za 23 odstotkov oz. za več kot 700.000 avtomobilov. Po okrevanju trga so subvencije ukinili.

Nakup avtomobila preko interneta Slovenski direktorji Avto Slovenski direktorji: Tako bomo v korona krizi kupovali avtomobile

Po avtomobilskem in večini drugih industrijskih sektorjev je udarila tudi pandemija novega koronavirusa, saj je povpraševanje močno upadlo, mnoga podjetja pa so morala začasno prekiniti proizvodnjo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • andrej084 14:03 20.april 2020.

    Kako pa kaj mega Miro-projekt, torej lakirnica Magna, že deluje in ima že 1000 zaposlenih? Subvencije smo že razdelili?

  • andrej084 14:02 20.april 2020.

    Si tako Nemci predstavljajo zagon svojega gospodarstva??

  • andrej084 14:01 20.april 2020.

    Za začetek naj znižajo cene avtomobilov in oklestijo svoje milijardne dobičke. En golf, vse skupaj nič od avta, pa res ne more stati 35.000 eur.