Avto
8929 ogledov

Prvi hud znak krize: tako malo avtov pri nas prodali marca

policija prodaja avtomobile Saša Despot
Znani so prvi okvirni podatki o prodaji novih avtov v Sloveniji. Padec je katastrofalen.

Avtomobilska industrija po svetu je ena najbolj prizadetih zaradi koronavirusa. Nič drugače ni pri nas, saj kar okoli 10 odstotkov slovenskega BDP prispevajo podjetja, ki so neposredno povezana z avtomobilsko industrijo. 

Realni odsev obsega (gospodarske) krize bodo v prihodnjih mesecih številke o prodanih avtih. Iz Francije, enega največjih evropskih trgov, je danes prišel podatek, da je prodaja padla kar za 70 odstotkov.

Kaj pa Slovenija?

Prvi, za zdaj še neuradni podatki o prodaji v Sloveniji za mesec marec so že na voljo. Upoštevati je treba, da je v prvi tretjini meseca tekla še dokaj nemoteno in da je v skupnih številkah tudi tokrat del takšnih vozil, ki jih uvozniki registirajo znotraj t. i. enodnevnih registracij in v resnici niso prodana. 

Po podatkih analitske družbe Ardi je bilo marca v Sloveniji prvič registriranih okoli 2.700 vozil. Registracije se z letom 2020 obdelujejo po dvojnem načinu, ki se med seboj razlikujeta po nekaterih spremenljivkah, recimo glede upoštevanja določenih kategorij vozil. Načeloma pa oba izključujeta enodnevne registracije.

Po prvem kriteriju Ardi za marec navaja 2.743 prodanih osebnih vozil, po drugem (starejšem kriteriju) pa 2.664. 

BAIC C301Z Upanje Avto Kitajci že spet kupujejo avtomobile

Marca lani je bilo (po starejšem kriteriju) prodanih 7.055 osebnih vozil. To pomeni, da je padec prodaje na letni stopnji kar 62-odstoten! V primerjavi z januarjem letos (31 dni) pa so trgovci prodali za 57 odstotkov manj avtomobilov, v primerjavi s februarjem (29 dni) pa 52 odstotkov manj.

Največji poraženci med prvo petnajsterico največjih znamk pri nas so po trenutnih kazalcih Fiat (66-odstotni padec glede na februar), Peugeot (75-odstotni padec), Citroën (61-odstotni padec), Seat (83-odstotni padec), Opel (83-odstotni padec) ...

Še hujši upad lahko pričakujemo aprila, saj bo šlo za prvi polni mesec z zaprtimi saloni. Prav spomladanski meseci sicer veljajo za avtomobiliste kot najbolj donosni v letu, takrat v povprečju prodajo največ avtov.

Letošnje leto bo za uvoznike in prodajalce vozil v Sloveniji torej izjemno zahtevno, osredotočiti se bodo morali predvsem na preživetje. 

V prvih treh mesecih so prodali skupaj le 14.110 avtov, lani v istem obdobju pa že 19.611, še kažejo podatki Ardija.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • mira08 15:46 01.april 2020.

    Normalno, da je upad. Če pa se je pred sredino meseca vse zaprlo in avta niti kupiti ne moreš. Aprila bo 100% upad.

  • toni99 15:04 01.april 2020.

    Odprejo naj tehnične preglede, da bomo lahko registrirali avtomobile,mene čaka nov avto na servisu.

  • Snežinko 14:57 01.april 2020.

    A ni res hudo čudno, da je prodaja upadla, če ga pa NE MOREŠ REGISTRIRAT!!! Brihte!!!