Avto
1684 ogledov

Po novem letu dodatne davčne ugodnosti za e-vozila

Elektro Ljubljana električna polnilnica električni avtomobil Miha Fras
Po novem letu bodo začela veljati nova pravila obdavčevanja električnih vozil, s katerimi si želi vlada pospešiti prodajo elektrificiranih vozil.

Vlada si je pred dvema letoma na področju alternativnih goriv v prometu zastavila ambiciozne cilje, ki za zdaj izgledajo še precej oddaljeni, a enega od korakov v tej smeri je storila s pred kratkim sprejetimi davčnimi spremembami. Po novem letu bo namreč uporaba službenih vozil na električni pogon za zasebne namene manj obdavčena.

Nissan Leaf Avto Predstavljena nova generacija električnih motorjev, ko ne bo več izgovorov

Uporaba službenega vozila tudi za osebne namene velja za boniteto, od katere mora delodajalec svojemu zaposlenemu obračunati davek. Bonitete delodajalci prikažejo v obračunih davčnih odtegljajev, v katerih prikažejo dosežene dohodke v določenem obdobju in od njih obračunajo davke in prispevke za socialno varnost. Pri tem med dodatnimi podatki med drugimi navedejo tudi zneske bonitete za uporabo osebnega vozila v zasebne namene.

Električni avto polnilnica polnilni kabel | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

V skladu z veljavnim zakonom o dohodnini se pri izračunu višine bonitete prvo leto v davčno osnovo delojemalca všteva 1,5 odstotka nabavne vrednosti vozila mesečno, nato pa se z leti uporabe vozila davčna osnova postopoma zmanjšuje.

Audi e-tron sportback Drugi e-audi Avto E-tron sportback je dinamičnejši in varčnejši električni audi

Za izplačila v letu 2018 je boniteto za uporabo osebnega vozila v zasebne namene obračunalo 4546 delodajalcev za 34.718 delavcev, so za STA pojasnili na Finančni upravi RS. Skupni znesek plačil je znašal 37,5 milijona evrov.

Prodaja avtomobilov na električni pogon, za katerih nakup je mogoče pridobiti tudi subvencijo Eko sklada, v zadnjih letih raste. Potem ko jih je bilo leta 2014 po podatkih Statističnega urada RS v Sloveniji prvič registriranih le 13, je leto pozneje Eko sklad odobril že več kot 100 subvencij za nakup. Leta 2017 se je število subvencij za nakup električnega avtomobila povzpelo na 378, leta 2018 na 624, v prvih devetih mesecih letos pa so jih odobrili 720, so za STA pojasnili na Eko skladu.

Od tega so približno polovico električnih avtomobilov kupili občani, polovico pa podjetja. Prvi se najpogosteje odločajo za modele Hyundai Kona EV, BMW i3 in Nissan Leaf, drugi pa za modele Smart Fortwo, Smart Forfour in BMW i3. Povprečna vrednost vozila na zadnjih dveh pozivih je bila 32.472 evrov, so še povedali na Eko skladu.

Električna polnilnica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Posebna ureditev za bonitete ta osebna e-vozila

Prihodnje leto se bo ta znesek predvidoma znižal. V skladu z novelo zakona o dohodnini, ki jo je DZ v okviru davčnega paketa za razbremenitev stroškov dela sprejel konec oktobra, bo namreč za vrednotenje bonitete za osebna vozila na električni pogon veljala posebna ureditev.

Peugeot 208 Avto Prelomnica v prodaji: Električni niso več nišni avtomobili

V davčno osnovo za taka vozila se bo po novem letu namesto 1,5 odstotka vštevalo le 0,3 odstotka nabavne vrednosti vozila mesečno, so se ob potrditvi novele zakona o dohodnini strinjali poslanci.

Ugodnejšo davčno obravnavo za okolju bolj prijazna službena vozila je predvidel že akcijski program za alternativna goriva v prometu, ki so ga na ministrstvu za infrastrukturo pripravili na podlagi strategije na področju razvoja trga za vzpostavitev ustrezne infrastrukture v zvezi z alternativnimi gorivi v prometnem sektorju v Sloveniji. Veljala naj bi do zaprtja cenovnih škarij med vozili, ki za pogon uporabljajo fosilna goriva, in vozili na električni pogon.

Audi je predstavil koncept za otroke auto union type-C e-tron, ki stane 11.500 e | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tesla summon Prvi skok Avto Prvi skok: Toliko električnih Tesel je bilo registriranih pri nas v oktobru

Strategija, ki jo je vlada sprejela oktobra 2017, v ospredje postavlja električna in hibridna vozila ter vozila na okolju prijaznejša fosilna goriva. Med drugim je v njej predvideno, da po letu 2030 v Sloveniji ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencinski ali dizelski pogon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.