Avto
2801 ogledov

Skoraj 40 odstotkov proizvedenih avtov enake barve

parkirišče Saša Despot
Nemški kemični koncern BASF je razkril katera barva močno prevladuje med kupci avtomobilov.

Najbolj priljubljena ostaja bela barva avtomobila. Skoraj 40 odstotkov lani proizvedenih avtomobilov po svetu je bilo bele barve, s čimer bela ohranja vodilni položaj. Vendar pa njena priljubljenost upada. Beli barvi na lestvici akromatičnih barv sledijo črna, siva in srebrna, je v raziskavi ugotovil nemški kemični koncern BASF.

Renault Clio RS Line PRODAJA Avto Novi clio daleč najbolj priljubljen slovenski avtomobil

Kot so sporočili iz koncerna, je približno devet odstotkov svetovne avtomobilske proizvodnje v modrih odtenkih, sedem odstotkov pa v rdečih. Najbolj barvita so majhna vozila.

PRIMA test poslovno-družinskih karavanov | Avtor: PRIMA PRIMA

BMW i3 in i8 spletni nakupi Avto Prodaja avtomobilov preko interneta

Razlike v priljubljenosti barv so tudi med svetovnimi regijami. Na cestah regije Evropa, Bližnji vzhod in Afrika s 77-odstotnim deležem še vedno prevladujejo akromatične barve, čeprav se je delež trenutno še najbolj priljubljene bele barve nekoliko zmanjšal. Priljubljenost raste tudi segmentu kromatičnih barv, saj je bil na evropskih cestah v te odtenke odet skoraj vsak četrti avto. V tem segmentu prednjači modra.

Opel calibra Novi starodobniki Avto Seznam novih avtomobilskih modelov, za katere je registracija skoraj zastonj

Tudi na severnoameriških cestah prevladujejo akromatične barve. Bela, črna, srebrna in siva pokrivajo 77 odstotkov proizvodnje. A v primerjavi z globalnim trendom je barvna porazdelitev bolj uravnotežena, saj sicer najbolj priljubljena bela tu pokriva 29 odstotkov celotne barvne porazdelitve.

PRIMA test karavani asistenčni sistemi | Avtor: PRIMA PRIMA

Jeep Cherokee Avto Totalna razprodaja avtomobilov zaradi kopičenja zalog

V azijsko-pacifiški regiji prevladujejo vozila akromatičnih barv in ohranjajo nespremenjen 77-odstotni delež. Prav tako ostaja vsako drugo vozilo bele barve s prevladujočim 49-odstotnim deležem, kar je največ med vsemi regijami. Bela ostaja najbolj priljubljena tudi med južnoameriškimi kupci vozil in obsega 39-odstotni tržni delež.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.