Subvencije za avte "Made in Europe"

Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen
Prva država je ukrepala: zakaj bi dajali denar naših davkoplačevalcev za avte, ki jih proizvajajo drugje?
Oglej si celoten članek

Subvencije za električne avte so že dlje časa eno ključnih orodij za spodbujanje prodaje brezemisijskih vozil v večini evropskih držav. V Sloveniji trenutno Ekosklad za nakup električnega avta ponuja subvencijo v višini 4.500 evrov, v nekaterih državah so ti zneski še višji. 

Evropska avtoindustrija pa je v času prehoda na elektromobilnost začela izgubljati dolgoletni primat, saj so ji tako po tehnologiji kot ceni velika konkurenca postali kitajski tekmeci. Jasno je, da ima od poplave avtov iz daljnega vzhoda evropska industrija le malo koristi, ogroženo je na desettisoče delovnih mest. Obstajajo resni pomisleki, kako čista je dejansko azijska proizvodnja, medtem ko tukajšnje izdelovalce vežejo strogi okoljevarstveni trendi in delavska zakonodaja. 

V Franciji so storili zelo konkreten korak za zaščito domačih proizvajalcev. Tamkajšnja vlada je na novo spisala pravila za subvencije električnih vozil, ki trenutno znaša 5.000 evrov. 

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je opozoril, da trenutno 40 odstotkov od 1,2 milijarde evrov francoskih subvencij konča pri proizvajalcih iz Azije. 

Osnovno pravilo bo, da če so avtomobil, njegova baterija ali njegovi električni motorji izdelani v Evropi, potem bo kupec upravičen do občutno višje subvencije v primerjavi z izdelkom, ki je izdelan drugod. 

Konkretni finančni model sicer še ni dokončan, naj pa bi bil v kratkem.

Pri zaščiti določenih proizvajalcev bi se lahko Francija znašla v navzkrižju s pravili Svetovne trgovinske organizacije. Temu se bodo skušali izogniti tako, da bodo uvedli pogoje o nizkoogljični proizvodnji sestavnih delov avtomobilov in zahtevo po določenem deležu uporabe recikliranih materialov. Tako bi imeli evropski avti precejšnjo prednost pred azijskimi, poroča Reuters.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:46 23. Maj 2023.

    Brezimisijski avto... hahaha... kako vas nateguje ta leva sodrga. Vi lastniki in uporabniki električnih vozil boste rešili ekologijo. Kako so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.