Superzvezdnik, ki pozna le 4x4

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na avtomobilskem salonu v Ženevi sem se pogovarjal s superzvezdnikom Kenom Blockom. Tisti, ki ga ne poznate, snema slavne videe Gymhkana, v katerih z avtomobilom počne vragolije, ki si jih je težko zamisliti. Da se lahko izživlja nad avtomobilom in cesto, zanj zapirajo centre velemest. Na intervju so ga želeli vsi. Na vrsto sem prišel ob enih, ko je bil že vidno utrujen.
Oglej si celoten članek

Ken, pozdravljen. Izgledate utrujeno. Očitno so intervjuji bolj naporni kot dirkanje?
(smeh). Ja, sploh jih ne štejem več.

Pa vseeno, kako vam je všeč tukaj v Ženevi?
Zelo „kul“ je, da sem tukaj. V Ženevi je bil javnosti razkrit ford focus RS in jaz sem pomagal pri razvoju. Zato je prav, da tudi kaj povem in da sem tukaj.

Pomagali ste razviti štirikolesni pogon. Kaj ste počeli?
V večini sem testiral vsekolesni pogon in podvozje, ter ugotavljal kako sodelujeta med seboj. Zelo posebna izkušnja. Ko so me inženirji spraševali po občutkih, so na podlagi mojih podatkov izboljševali sistem. Do sedaj sem podobno počel le z dirkalnimi avtomobili, pri focusu RS pa prvič tudi pri produkcijskem vozilu.

V Gymkhani ste vedno vozil dirkalnike s štirikolesnim pogonom. Kako to? Zakaj ne tudi z dvokolesnim pogonom?
Ne dirkam z dvokolesnim pogonom. Uživam v vozilih s štirikolesnim pogonom in v takem načinu vožnje.

Bo naslednji video Gymkhana s focusom RS?
Upam. Ne vem še. Je pa res, da ljubim ta avto. Ne samo vožnjo z njim, tudi dizajn. Upam, da bom užival le še bolj.

Foto: Žurnal24 Ken Block

Lahko z njim počnete take trike, kot v manjši fiesti?
V teoriji bi morala biti fiesta, ker je manjša, bolj igriva. V vsakem avtomobilu uživam kot otrok. Tudi z mustangom sem, ki je še večji kot focus. Vse je odvisno od tega kaj bi rad počel.

Kateri Gymkhana video vam je najbolj pri srcu?
Gymkhana 5 v San Franciscu. To je bila neverjetna izkušnja. Že San Francisco s svojo okolico in hribi je poseben, poseben je center mesta, ki so ga zaprli za snemanje videa. To je bil res velik organizacijski projekt .Vozili smo po ulicah gori in dol, ob obali, čez most. To je najbolj dinamično mesto na svetu za snemanje.

Kje se bo snemal naslednji Gymkhana video?
Tega pa še ne vem.

Foto: Žurnal24 Ken Block Kje bi ga želeli snemati. Nekaj se je govorilo o Londonu?
To bi bilo pa kar težavno. Rad bi snemal v New Yorku, oziroma v vsakem mestu, ki ima nekaj za pokazati, vse od Moskve, do Tokia, Dubaja. Nekje, kjer bi video izpadel zelo dinamičen in zato atraktiven. Je pa zelo težko, saj je veliko pogajanj z vladami ali oblastmi v mestih, saj je v času snemanja veliko ulic zaprtih za promet.

Kakšen je vaš nasvet fantom, ki bi radi dirkali, kot dirkaš ti?
Vse izkušnje sem nabral iz relija na zaprtih progah. Bil sem v reli šoli. Svojo tehniko sem pilil in pilil. Ne priporočam, da so samouki. Sam sem bil v šoli za drift, reli. V ZDA ne poznamo dirkanja po asfaltu, to sem izkusil šele v Evropi. Zato je v  Gymkhani toliko driftanja, saj vozimo po pesku.

Zanimivo je, da focus RS omogoča poseben način vožnje, drift, torej drsenje čez ovinke.
V osnovi je to program, ki prilagodi delovanje avtomobila tako, da omogoča drsenje. Zelo zabavna funkcija.

Gledali smo vas v svetovnem reli prvenstvu WRC, kjer ste dirkali ob največjih mojstrih.
Užival sem z vsemi zvezdniki, kot so Ogier, Loeb, Solberg … Neverjetni so. Na žalost nikoli nisem mogel z njimi dirkati celotno prvenstvo. Sem se pa veliko naučil od njih.

Kakšno je vaše mnenje o Sebastienu Loebu?
On je prvak. Veliko sem gledal njegove vožnje. Poskušal sem se naučiti čim več od njega. Vozi tako kontrolirano, da nisem mogel verjeti svojim očem. Tega sam verjetno nikoli ne bom znal.

Se boste vrnili v svetovno prvenstvo?
Letos nimam dirk, v prihodnje pa še ne vem. Težko je tekmovati, če nisi vseskozi zraven. Če hočem priti na najvišji nivo, moram tekmovati več let brez premora. Jaz pa za to nimam časa.

  • Poglavitne novosti Ženeve 2015 si oglejte TUKAJ

Kateri avtomobil vozite doma?
Ford F150 raptor.

Velik avto.
Velik off-road tovornjak, ja. Živim v hribih. Zelo dobro se obnese tako pozimi, ko je snega veliko, kot poleti, ko se vozim po neurejenih poteh. Zelo zabaven avto.

Kakšno je vaše mnenje o samovozečih avtomobilih. To je kar pomembna tema v avtomobilskem svetu.
Res je. Zelo žalosten bi bil, če ne bi mogel voziti avtomobila. Upam, da bom lahko do konca življenja vozil avtomobil in da ne bodo preveč spremenili našega sloga življenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.