Svetu grozi pomanjkanje polnilnic za električne avtomobile

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Veliki svetovni proizvajalci avtomobilov najavljajo ofenzivo vozil na elektriko, hkrati pa globalna infrastruktura ne spremlja ambicioznih načrtov.
Oglej si celoten članek

Medtem, ko so v razvitem svetu bencinske postaje na "vsakem koraku," je mreža polnilnic za električne avtomobile veliko manj razvita. Pomanjkanje polnilnih postaj je izrazito v nekaterih predmestjih večjih mest, zato se morajo danes nekaterih lastniki električnih vozil voziti tudi deset in več kilometrov daleč, da bi napolnili baterijo svojega vozila.

Slovenski avto Pečjakov metron 7 potolkel nov rekord z enim polnjenjem

Raziskava, ki so jo naredili pri Bloombergu je pokazala, da je na svetu okoli pet milijonov električnih avtomobilov, medtem ko naj bi bilo po svetu zgolj 632 tisoč mest za polnjenje elektrificiranih vozil. Raziskava tudi razkriva, da so polnilne postaje zbrane v državah in regijah, kjer so električni avtomobili zelo popularni, zato se lastniki EV vozil, ki potujejo daleč stran od svojega prebivališča lahko soočijo z resno težavo, ko je treba najti prosto polnilno postajo med potovanjem.

Foto: Renault Renault in električni avtomobili

HIBRID ALI PLUG-IN? Kaj bo s polnjenjem vozil, ko se bo elektrika podražila?

Tudi, če najdejo polnilno postajo na svoji poti se lahko znajdejo pred težavo, saj je kar 66 odstotkov vseh polnilnih postaj spada v kategorijo "počasne" polnilne postaje, ki za vsakih 15 kilometrov poti zahtevajo pol ure postanka za polnjenje baterije.

Adijo kabli Brezžično polnjenje telefonov v avtomobilih postaja standard

Slabost polnilnih postaj je tudi njihova nedobičkonosnost v tem trenutku, saj električna vozila še vedno predstavljajo zelo majhen odstotek skupnega števila vozil. Pri Bloombergu pišejo, da bi se moralo na hitro polnilnico vsak dan priključiti vsaj osem vozil, da bi se za vlagatelja izkazala za upravičeno naložbo. Mnoge tovrstne polnilnice se danes v povprečju uporabi manj kot petkrat dnevno.
Kljub temu nekateri proizvajalci vozil kot je Tesla načrtujejo širitev lastnik mrež polnilnih postaj, da bi pripravljeni pričakali rast prodaje električnih vozil. Pri Tesli nameravajo že letos v ZDA in Evropi razširiti mrežo superpolnilnih postaj.

Avto Preizkus ali hitro polnjenje res škoduje baterijam

Vse našteto je zgolj kaplja v morje, glede na to, da Mednarodna agencija za energijo ocenjuje, da bo do leta 2030 treba postaviti med 14 in 30 milijonov javnih polnilih postaja za električna vozila. Do takrat naj bi deleže električnih vozil zrasel na okoli 30 odstotkov.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 16:47 18. Marec 2019.

    Glede na to, da so se naši vrli politiki zavezali za e-vozila že zelo kmalu, bo lahko cel svet polnil …

  • 11:31 18. Marec 2019.

    No, se je že začelo... kar tako naprej, vrli" ekologi". Še malo, pa se bodo po mestih začeli "blackout-i" zaradi …

  • 18:33 17. Marec 2019.

    Teš7 ja, se sedanjo bodo zaprli, bo pa treba nuk2... sicer pa moja polnilnica v garazi cisto ok, polni 5kwh, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.