Avto
1298 ogledov

Svetu grozi pomanjkanje polnilnic za električne avtomobile

Polnilnica za električna vozila Gregor Prebil
Veliki svetovni proizvajalci avtomobilov najavljajo ofenzivo vozil na elektriko, hkrati pa globalna infrastruktura ne spremlja ambicioznih načrtov.

Medtem, ko so v razvitem svetu bencinske postaje na "vsakem koraku," je mreža polnilnic za električne avtomobile veliko manj razvita. Pomanjkanje polnilnih postaj je izrazito v nekaterih predmestjih večjih mest, zato se morajo danes nekaterih lastniki električnih vozil voziti tudi deset in več kilometrov daleč, da bi napolnili baterijo svojega vozila.

Metron7 Slovenski avto Avto Pečjakov metron 7 potolkel nov rekord z enim polnjenjem

Raziskava, ki so jo naredili pri Bloombergu je pokazala, da je na svetu okoli pet milijonov električnih avtomobilov, medtem ko naj bi bilo po svetu zgolj 632 tisoč mest za polnjenje elektrificiranih vozil. Raziskava tudi razkriva, da so polnilne postaje zbrane v državah in regijah, kjer so električni avtomobili zelo popularni, zato se lastniki EV vozil, ki potujejo daleč stran od svojega prebivališča lahko soočijo z resno težavo, ko je treba najti prosto polnilno postajo med potovanjem.

Renault in električni avtomobili | Avtor: Renault Renault

Toyota prius plug-in HIBRID ALI PLUG-IN? Avto Kaj bo s polnjenjem vozil, ko se bo elektrika podražila?

Tudi, če najdejo polnilno postajo na svoji poti se lahko znajdejo pred težavo, saj je kar 66 odstotkov vseh polnilnih postaj spada v kategorijo "počasne" polnilne postaje, ki za vsakih 15 kilometrov poti zahtevajo pol ure postanka za polnjenje baterije.

Brezžično polnjenje Adijo kabli Avto Brezžično polnjenje telefonov v avtomobilih postaja standard

Slabost polnilnih postaj je tudi njihova nedobičkonosnost v tem trenutku, saj električna vozila še vedno predstavljajo zelo majhen odstotek skupnega števila vozil. Pri Bloombergu pišejo, da bi se moralo na hitro polnilnico vsak dan priključiti vsaj osem vozil, da bi se za vlagatelja izkazala za upravičeno naložbo. Mnoge tovrstne polnilnice se danes v povprečju uporabi manj kot petkrat dnevno.
Kljub temu nekateri proizvajalci vozil kot je Tesla načrtujejo širitev lastnik mrež polnilnih postaj, da bi pripravljeni pričakali rast prodaje električnih vozil. Pri Tesli nameravajo že letos v ZDA in Evropi razširiti mrežo superpolnilnih postaj.

BMW i3 Avto Preizkus ali hitro polnjenje res škoduje baterijam

Vse našteto je zgolj kaplja v morje, glede na to, da Mednarodna agencija za energijo ocenjuje, da bo do leta 2030 treba postaviti med 14 in 30 milijonov javnih polnilih postaja za električna vozila. Do takrat naj bi deleže električnih vozil zrasel na okoli 30 odstotkov.
 

Komentarjev 8
  • stilist 16:47 18.marec 2019.

    Glede na to, da so se naši vrli politiki zavezali za e-vozila že zelo kmalu, bo lahko cel svet polnil pri nas. Samo še ne vem s česa...

  • Snežinko 11:31 18.marec 2019.

    No, se je že začelo... kar tako naprej, vrli" ekologi". Še malo, pa se bodo po mestih začeli "blackout-i" zaradi preobremenjenosti omrežij. Vse za "ekologijo". Tudi čez mrtve.

  • edi90 18:33 17.marec 2019.

    Teš7 ja, se sedanjo bodo zaprli, bo pa treba nuk2... sicer pa moja polnilnica v garazi cisto ok, polni 5kwh, torej v 10 urah 50kwh, par sekund za priklop in izklop kabla zvecer in zjutraj, pa soncna elektrarna vec kot 10mwh letno...