Svež pristop za varno poletje na naših cestah

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Devet različnih vladnih in nevladnih organizacij se je prvič enotno združilo za isti cilj - varno poletje na naših cestah.
Oglej si celoten članek

Agencija za varnost prometa (AVP) je sprožila iniciativo, s katero želijo vsem udeležencem v prometu položiti na srce, da lahko za srečen konec vsakdanje poti ali potovanja največ naredijo sami. 

Poleg AVP v akciji z naslovom #VarnoVPoletje sodelujejo organizacije Združenje DrogArt, AMZS, Zavod Varna pot, Zavod Vozim, ZŠMŠ, agencijo Luna, Zveza motoklubov in policija. Vsak od udeležencev želi s svojimi močmi in na svojem področju delovanja pripomoči k ustavitvi trenda naraščanja hudih prometnih nesreč v letošnjem letu ter ljudi spodbujati k odgovornemu vedenju v prometu v vseh situacijah, saj je prav lažen občutek varnosti najbolj nevaren.

Avto Lani bi lahko tako rešili 37 življenj

Eden od sloganov akcije je "Za volanom ne bodi za ekranom", ki že sam po sebi sporoča voznikom, da je distrakcija različnih vrst postala eden od najpogostejših vzrokov za nastanek nesreč. Poleg tega so med najbolj tveganimi početji še neuporaba varnostnega pasu, prehitra vožnja in alkohol.

"V poletnih mesecih je gostota prometa še posebej povečana, na vozne sposobnosti vplivata vročina in nestrpnost, na vozne razmere pa zastoji, spremenljivo vreme z nevihtami in točo ter povečanim številom voznikov iz drugih držav," je povedala Vesna Marinko, v. d. direktorja AVP.

"Dvigniti želimo zavedanje, da je v poletnih mesecih na cestah večje število motoristov, ki jih pozivamo k previdni in defenzivni vožnji, voznike pa opozarjamo na njihovo ranljivost kot tudi na ranljivost kolesarjev in pešcev."

"Ljudje morajo razumeti, da je poletje čas dopustov, ko je na cestah ogromno prometa in prihaja do zastojev. Voznikom svetujemo, da se na počitniško potovanje ustrezno pripravijo. Treba se je zavedati, da je že pot do želene destinacije del počitnic."

Jure Kostanjšek, generalni sekretat AMZS

Foto: AVP Varno v poletje

Leopold Pungerčar, predsednik Zveze motoklubov Slovenije, je opozoril, da za varnost motoristov ni več dovolj le poznavanje in spoštovanje cestnih predpisov, temveč da je celotno varnost v prometu mogoče doseči šele, ko se vsi udeleženci, ne le motoristi, zavedajo svoje ranljivosti. 

Fadil Mušinović iz Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) pa je opozoril, da leži ključ za bodočo varnost na naših cestah v naših otrocih. "A vse akcije prostovoljcev in organizacij nič ne pomagajo, če otrokom pravega zgleda ne dajo že starši."

Ivan Kapun s policije pa je napovedal, da bodo policisti v poletnih mesecih izvedli kar tri akcije pri nadzoru voznikov, ki bodo namenjene prisotnosti alkohola, hitrosti in napak voznikov tovornjakov. 

Avto "Pisca tega člena bi rad osebno spoznal, ker je vrhunski komik."

Vsi prisotni so pohvalili AVP, da je pod eno akcijo prvič doslej zbrala toliko različnih organizacij. Kampanja bo v naslednjih dneh podprta tudi s številnimi promocijskimi aktivnostmi v vseh večjih slovenskih mestih, tudi v nočnem življenju, poleg tega pa bodo na spoštovanje predpisov opozarjale tudi makete policistov in njihovih vozil ob cestah. Njihova izdelava je sicer še v teku, na spodnji fotografiji je primer makete policista iz Češke. 

Foto: Profimedia Policist

andrej.leban@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.