Avto
4263 ogledov

Lani bi lahko tako rešili 37 življenj

Avto nesreča Pixabay
Od januarja do maja že 1.110 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, življenje je izgubilo 19 udeležencev prometa.

Sodobno življenje je pod neusmiljenim pritiskom ure. Mudi se v službo, mudi se na sestanek, mudi se po otroke v šolo, mudi se domov, mudi se na pijačo s prijatelji. Dragocene minute mnogi želijo nadoknaditi na cesti z neprilagojeno hitrostjo in hitro vožnjo nad omejitvami. Rezultat tega pa žal pogosto ni, da bodo na cilj prispeli hitreje in ob pravem času, ampak da tja ne bodo prispeli nikoli.

V prvih petih mesecih letošnjega leta se je na slovenskih cestah zaradi neprilagojene, prehitre hitrosti zgodilo 1.110 nesreč, v katerih je ugasnilo 19 življenj.

Avto merilec hitrosti | Avtor: Pixabay Pixabay
Neprilagojena in prehitra hitrost je bila v letu 2018 glavni razlog za prometne nesreče na slovenskih cestah. V letu 2018 je bilo 17,9 odstotkov vseh prometni nesreč posledica neprilagojene hitrosti. Zgodilo se je 32 nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo 36 oseb.

 

Vozniki med 25. in 34. letom starosti so v prvih petih mesecih povzročili največ nesreč zaradi neprilagojene hitrosti.

V zadnjih petih letih so bili najbolj rizična skupina z vidika povzročitve prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti vozniki med 25. in 34. letom hitrosti. Sledijo jim vozniki med 18. in 24. letom starosti. Kar 56 odstotkov vseh povzročiteljev prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti je bilo lani starih med 18. in 34. let.

Avto voznik | Avtor: Pixabay Pixabay

Povprečna hitrost na slovenskih cestah se sicer znižuje, a je še vedno na državnih cestah v povprečju nad omejitvami.

Vozniki ob zavedanju nadzora previdneje

Rezultati nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki je potekala letos aprila, so dokazali, da vozniki vozijo previdneje in bolj upoštevajo hitrostne omejitve, ko se zavedajo nadzora. Na prikazovalnih tablah "Vi vozite" so 3. aprila, ko je potekala akcija, namerili precej nižje hitrosti - v povprečju se je povprečna hitrost na osmih prikazovalnikih tablah na različnih lokacijah po Sloveniji zmanjšala za 2,7 km/h oz. 6,2 odstotkov.

Najnovejša raziskava, ki jo je za Agencijo za varnost prometa (AVP) pripravila Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru je pokazala, da se povprečna hitrost na slovenskih cestah znižuje. Še vedno pa ostaja najbolj pogosti vzrok prometnih nesreč, predvsem v naseljih in na regionalnih cestah. Na državnih cestah v naselju kar 57 odstotkov vseh voznikov podnevi vozi nad dovoljenimi omejitvami, v nočnem času jih še več, in sicer 67 odstotkov.

Na prikazovalnikih hitrosti namerili tudi 165 km/h pri omejitvi 60 km/h in 180 km/h pri omejitvi 50 km/h.

merilnik hitrost prikazovalnik | Avtor: AVP AVP

"Strpnost in sodelovanje med udeleženci v prometu lahko preprečita marsikatero nesrečo"

Nacionalna preventivna akcija Hitrost se je začela 10. junija in bo potekala vse do 23. junija. Ponovili jo bodo še avgusta. V času akcije bo potekal poostren nadzor merjenja hitrosti, ki ga bo izvajala slovenska Policija. V okviru akcije bodo potekale tudi različne aktivnosti v šolah vožnje in centrih za vozniške izpite, kjer bo še več poudarka na posredovanje zavedanja o pomembnosti vožnje po omejitvah in prilagajanju hitrosti zaradi slabših razmer na cesti. Zavedanje o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje, ki naj poteka skladno s cestno-prometnimi predpisi in razmerami na cesti, je ključno, še dodaja AVP: "Strpnost in sodelovanje med udeleženci v prometu lahko preprečita marsikatero nesrečo."