Tamara Zidanšek kot Novak Đoković

Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek
Naša Najboljša teniška igralka, Tamara Zidanšek, letošnja polfinalistka grand slama na OP Francije, bi kaj lahko pristala v glasbenih vodah. A se je posvetila športu. Uspešno. Z njo smo se dobili na cesti, za volanom, v Portorožu.
Oglej si celoten članek

Če ne prej, so Slovenci za Tamaro Zidanšek izvedeli letos poleti. Pa ne le Slovenci, nase je opozorila vse športne strokovnjake s področja Tenisa. Dosegla je uspeh, kakršnega slovenski tenis vse od osamosvojitve ne pomni. V Parizu na OP v Francije je morala tekmici priznati poraz šele v polfinalu.

Avto Peugeot predstavil novo pomembno novost

"Zdaj lahko uspeh končno umestim v čas. Kar dva meseca sem potrebovala, da sem dojela, kaj mi je uspelo. Ko si v tem notri in treniraš od malih nog, gradiš, greš proti cilju. V Parizu pa je bilo vse skupaj zelo čustveno. Vsega je bilo preveč. Morala sem se umakniti in gledati na to z distance," nam je v pogovoru zaupala 23-letna Tamara Zidanšek, ki sicer prihaja iz Slovenskih Konjic, rojena je bila v Postojni, trenutno bivališče pa ima na slovenski obali.

Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek

Iz glasbene družine

Tamara Zidanšek ne prihaja iz športne družine, bolj glasbene. Mama je igrala kitaro, klavir in bobne, oče pa trobento. Sama se je od malih nog bolj navduševala nad športom. V tenis je zašla preko smučarskega kluba. Ko je bila še zelo majhna je na teniškem kampu, oče se je rekreativno ukvarjal tudi s tenisom, v roke vzela lopar in od takrat naprej so v družini vsi igrali tenis. 

Trenutno 31. teniška igralka sveta (WTA lestvica), kar je njena najboljša uvrstitev v karieri, pravi, da je na žalost tako, da si je več spoštovanja priborila prav zaradi uspeha. V športu se namreč vse meri v uspehih. Pravi, da se je premik v glavi zgodil že prej, če ga ne bi bilo, tudi uspeha v Franciji ne bi bilo.

Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek

In po OP Francije se je zgodilo še nekaj, s čimer je stopila na pot Novaka Đokovića. Tako kot prvega zvezdnika svetovnega tenisa je eden od njenih sponzorjev Peugeot. To ni nenavadno, saj je francoski proizvajalec vozil v teniškem svetu prisoten že več kot tri desetletja, med njegovimi ambasadorji pa je po novem tudi Tamara Zidanšek.

Tako kot Novak Đoković je tudi Tamara Zidanšek ambasadorka znamke Peugeot. Zanimivo je, da je svoj največji uspeh dosegla ravno na OP Francije, kjer je Peugeot dolgoletni sponzor turnirja. Po uspehu v Parizu je prvič spregovorila tudi z Đokovićem. Zaupala nam je, da je zelo odprto pristopil k njej. To se je zgodilo po zmagi v četrtfinalu. "Ko sem prišla v prostor za raztezanje, mi je čestital in rekel, bravo. Naslednjič sva se videla v Wimbledonu, ko me je ogovoril in lepo pozdravil."

Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek

Na cesti jo boste opazili

Ker smo na podaljšanem testu preizkušali ravno avto, ki ga vozi tudi naša teniška igralka, nas je zanimalo, kakšna voznica je in ali je tudi tako dinamična, kakršna je njega teniška igra. Kot sama pravi, je sicer v tenisu, predvsem v ženskem tenisu, trend hitra igra: "Servis, "return" in še en udarec," v prometu pa moraš biti bolj previden. "Vseeno hitro, a varno prehitim vozilo, če vidim, da je prepočasno," pravi teniška igralka, ki jo lahko po novem vidite za volanom dobro označenega Peugeotvoega SUV-ja. To je ne moti, se navadiš, pravi.

Preizkus Med tednom E, konec tedna B+E

Tamara Zidanšek ima v svoji karieri že nekaj velikih "skalpov" najboljših teniških igralk. Med drugim je premagala belorusko teniško zvezdnico Victorio Azarenka, ki je v svoji karieri kar 51 tednov vztrajala na prvem mestu lestvice WTA. "Seveda bi si želela tudi skalp Serene Williams, če pa že moram izpostaviti, pa bi si morda želela premagati Ashleigh Barty." Avstralka trenutno zaseda vrh teniške lestvice WTA.

Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek

Pravi, da je estet in pri avtomobilih je tako kot pri loparjih. "Punce prvo pogledamo, če nam je lopar všeč. Enako je pri avtomobili. 3008-ca je elegantna. Všeč so mi športni terenci. Všeč mi je izklesan sprednji del, avto ne sme biti "ovalen", v kabini pa je sploh poseben, "fensi". Ker ima majhen volan in predvsem vgrajeni materiali, ki so na otip prijetni in kakovostni, so mi všeč." Še en dodatek je v avtu, brez katerega ne gre. To je sistem Apple Car Play, s katerim vsebino telefona preveže v multimedijski sistem vozila."Brez glasbe v avtu ne gre. Zadnji čas sem se navdušila nad ameriškim countryjem. Ken Brown je eden od izvajalcev, ki ga boste slišali, če se boste peljali v avtomobilu Tamare Zidanšek.

Na "ti" je tudi že z asistenčnimi sistemi. V peugeotu 3008 ne bi mogla več brez kamere za vzvratno vožnjo, veliko je v uporabi tudi tempomat za bolj udobno vožnjo, saj avto sam sledi vozilu spredaj, všeč pa ji je tudi, da se med vožnjo in parkiranjem vzvratno vzvratna ogledala postavijo v položaj, da je vse skupaj bolj pregledno. 

Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek

Ročni ali avtomatik?

Imela je ročnega in se še vedno rada zapelje tudi z ročnim menjalnikom, vendar pa, ko se navadiš na avtomatika, na katerega prisega tudi v peugeotu 3008, poti nazaj ni več, pravi Zidanškova.

Avto Človek, ki je v nakup »leva« prepričal številne Slovence

Brez težav do vozniškega izpita

Vozniški izpit ni naredila pri 18-,  ampak nekoliko kasneje. V času, ko jo je pestila poškodba in je imel čas, da se posveti vozniškemu izpitu. Trenutek, ko je prekipelo, se je zgodil med hojo po ulici na Ptuju, kjer je obiskovala dijaški dom. Ko je moral po napornih treningih večkrat prehoditi razdaljo od dijaškega doma do stadiona, se je odločila, da bo naredila izpit. Opravila je prvo pomoč, CPP in nato šla delat prvo pomoč, CPP in nato ekspresno hitro tudi praktičen del z vožnjami in glavno vožnjo.

Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek

Avto kupila, še preden je naredila izpit

Svoj prvi avto je kupila še preden je naredila vozniški izpit. Vedela je namreč, da bo naredila vozniški izpit in, da bodo do takrat doma uporabljali avto. "Hvaležna sem, da sem si ga lahko privoščila. Spomnim se, da je z avtomobilom, ko sem naredila glavno vožnjo, pome prišla mama. Domov pa sem peljala jaz." Prvi daljši izlet je bil z babico na teniški turnir na Bol na Braču. To je bila prva daljša vožnja.

O receptu Govorili smo s človekom, ki je s kombinacijo 3,0,0,8 začaral množice

Na turnirjih čas tudi za vožnjo avtomobila

"Na turnirjih imamo na razpolago tudi avtomobile. Priskrbi nam jih organizator. Moje osebni road-tripi pa so bili v Španiji in ZDA. Priporočam road-trip po ZDA: Ceste so široke, veliko je prostora, všeč mi je pravilo enakovrednih cest. V povprečju so nižje omejitve, ampak v resnici se nihče se ne obremenjuje s pravili. Mogoče jih niti ne poznajo dobro. Vse je razkošno in veliko."

Foto: Anže Petkovšek Tamara Zidanšek

Naslednji grand slam bo sledi lv Melbournu, v Avstraliji. Lepa priložnost za naslednji road-trip? Ali pa ne? "Ne znam si predstavljati vožnje po levi strani. Ko gledam, me kar malo stisne, kako bi se znašla v križišču. Najverjetneje se še ne bom opogumila," zaključuje Zidanškova, ki jo bomo lahko spremljali tudi v Melbournu, kjer bo začela pohod na morda še boljšo uvrstitev na lestvici WTA. "Če bi mi kdo pred enim letom rekel, da bom 31. na svetu, bi podpisala. Številni se ne zavedajo, da je težko že ubraniti tako visoko mesto. Ampak cilji morajo biti vedno višji. Recimo, da je naslednja želja Top 20."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.