Teslin novi vroči avto zdaj tudi v Sloveniji

Foto: Tesla
Foto: Tesla
V Sloveniji se odslej uradno prodaja še en model Tesle, križanec model Y.
Oglej si celoten članek

V konfiguratorju znamke Tesla je mogoče zdaj naročiti model Y, nekoliko večjega križanca na podlagi limuzinskega model 3. Prve dobave bodo do konca leta, za Evropo jih bodo izdelovali v Teslini tovarni pri Berlinu.

Model 3 Test tesla model 3: avto, ki iz konkurence naredi nokie

Model Y ima zaradi dveh elektromotorjev serijsko štirikolesni pogon in je na razpolago v različicah long range ter performance. Standardne različice z dvokolesnim pogonom torej v Evropi sploh ne bodo prodajali. Baterija ima 75 kWh.

Long range (324 kW) ima po WLTP ciklu doseg z enim polnjenjem 505 kilometrov in najvišjo hitrost 217 km/h. Pospešek od 0 do 100 km/h traja 5,1 sekunde. Cena zanj je od 64.990 evrov naprej in je tako slabih deset tisočakov nad model 3 long range.

Performance ima še močnejši pogon (377 kW), najvišja hitrost je 241 km/h, pospešek do 100 km/h pa pod štirimi sekundami. Doseg je 480 kilometrov. Stane najmanj 70.990 evrov. 

Foto: Tesla Tesla model Y Foto: Tesla Tesla model Y

V 4,7 metra dolg model Y so vgrajene vse funkcionalnosti, kot jih poznamo iz 3, razlikuje pa se predvsem po večji notranji prostornosti, saj ima prostora za sedem potnikov. S podiranjem sedežev pa ima prostora za okoli 1.900 litrov prtljage.

Tudi Y ima standardno velikansko panoramsko okno, poleg tega pa tudi višje sedenje. Med posebnosti sodi standardna HEPA filtracija, ki je sposobna v notranjosti ustvarjati laboratorijsko čist zrak.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.