Avto > Na Štrom
3190 ogledov

Teslin novi vroči avto zdaj tudi v Sloveniji

Tesla model Y Tesla
V Sloveniji se odslej uradno prodaja še en model Tesle, križanec model Y.

V konfiguratorju znamke Tesla je mogoče zdaj naročiti model Y, nekoliko večjega križanca na podlagi limuzinskega model 3. Prve dobave bodo do konca leta, za Evropo jih bodo izdelovali v Teslini tovarni pri Berlinu.

Tesla 3 Model 3 Avto Test tesla model 3: avto, ki iz konkurence naredi nokie

Model Y ima zaradi dveh elektromotorjev serijsko štirikolesni pogon in je na razpolago v različicah long range ter performance. Standardne različice z dvokolesnim pogonom torej v Evropi sploh ne bodo prodajali. Baterija ima 75 kWh.

Long range (324 kW) ima po WLTP ciklu doseg z enim polnjenjem 505 kilometrov in najvišjo hitrost 217 km/h. Pospešek od 0 do 100 km/h traja 5,1 sekunde. Cena zanj je od 64.990 evrov naprej in je tako slabih deset tisočakov nad model 3 long range.

Performance ima še močnejši pogon (377 kW), najvišja hitrost je 241 km/h, pospešek do 100 km/h pa pod štirimi sekundami. Doseg je 480 kilometrov. Stane najmanj 70.990 evrov. 

Tesla model Y | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model Y | Avtor: Tesla Tesla

V 4,7 metra dolg model Y so vgrajene vse funkcionalnosti, kot jih poznamo iz 3, razlikuje pa se predvsem po večji notranji prostornosti, saj ima prostora za sedem potnikov. S podiranjem sedežev pa ima prostora za okoli 1.900 litrov prtljage.

Tudi Y ima standardno velikansko panoramsko okno, poleg tega pa tudi višje sedenje. Med posebnosti sodi standardna HEPA filtracija, ki je sposobna v notranjosti ustvarjati laboratorijsko čist zrak.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.