Avto > Na Štrom
3613 ogledov

Teslin model S plaid ne trga, temveč raztrga gate!

Tesla model S plaid
1/7
Tesla
Tesla je predstavil model S plaid, avto s kar nekaj presežniki, ki bodo zakoličili nove standarde v avtoindustriji. Med drugim s pospeškom zasenči praktično vse ostale avte na svetu.

Z enotedenskim zamikom se je sinoči v matični kalifornijski tovarni Fremont v ZDA le odvila premiera novega tesla model S plaid. Kakopak je z avtom na oder pribrzel in ga nato predstavil kar ustanovitelj znamke Elon Musk. 

"Le na področju fizike zares veljajo zakoni, vse ostalo pa so samo priporočila," je v svojem slogu dejal ekscentrični milijarder na začetku predstavitve. Spomnil je na leto 2012, ko so bili električni avti še prava eksotika, in ko je prvi model S P85 s takratnimi zmogljivostmi pospeševanja pod petimi sekundami in skupnim dosegom osupnil svet in avtoindustrijo.

Danes imajo pri znamki močno posodobljen model S plaid, ki je prvi serijski avto na svetu s pospeškom pod 2 sekundi na 60 milj na uro (96 km/h). Natančneje 1,99 sekunde. Musk je tovrsten pospešek opisal kot fizično izkušnjo povsem drugačnega kova, za katero pa stoji ogromno inovacij in prodornega inženirskega znanja Tesline ekipe.

Tesla model S Nor pospešek Avto Tesla bo prihodnji teden pokazal uničevalca superstrojev

Po evropskih specifikacijah je pospešek do 100 km/h 2,1 sekunde, najvišja hitrost 322 km/h, doseg z enim polnjenjem pa 628 kilometrov. Trije elektromotorji imajo skupno moč 750 kW (1020 KM). In ne gre za kakšen pregrešno drag superšportni avto, temveč za petsedežno štirivratno limuzino, ki ima po slovenskem konfiguratorju trenutno ceno postavljeno od 129.990 evrov dalje. Skupaj s premiero je namreč po vsem svetu cena poskočila za 10.000 evrov oziroma dolarjev, še vedno pa je nekajkrat nižja od primerljivo zmogljivih avtov.

 "Gre za hitrejši avto od porscheja in za varnejšega od volva," je Musk hkrati namignil tudi na po njihovem prepričanju izjemno čvrsto varnostno zasnovo, ki jo nameravajo dokazati na neodvisnih testih trčenja.

Proizvodnja se je že začela, v Sloveniji prve dobave napovedujejo za prvi kvartal leta 2022.

Tesla model S plaid | Avtor: Tesla Tesla

Najhitrejši, najbolj aerodinamičen, najbolj "vesoljski" ...

Plaid različica pomeni vrhunec ponudbe, v konfiguratorju je trenutno le še različica long range. Gotovo pa bodo določene nove komponentne in razvite tehnologije kmalu uporabljali tudi v drugih različicah in modelih, v prvi vrsti v osveženem suvu model X, o katerem pa sinoči ni bilo govora. 

Musk je ob tem dejal, da bodo z novim pristopom, kaj avto lahko nudi potnikom, vsi ostali izdelki konkurentov kar naenkrat izgledali iz prejšnjega stoletja. "Danes smo leta 2021!" Nato je začel z argumenti. 

Model S plaid uvaja povsem nov baterijski komplet, ki kljub izjemni moči in trem elektromotorjem pri normalni vožnji zagotavlja prek 600 kilometrov dosega. To je po njegovem dovolj, da lahko z avtom potujete kamorkoli po svetu, saj so do danes v mrežo hitrih Supercharger postaj povezali že prek 200 tisoč polnilnic, ki omogočajo nekajstokilometrski doseg v času kratkega postanka. 

V detajle o sestavi baterije ni šel, se je pa zato razgovoril o popolnoma novih elektromotorjih. Ker so razmeroma majhni in lahki, a hkrati tako močni, da v nekaj trenutkih dosegajo hitrost vrtenja prek 20 tisoč vrtljajev, so jih zasnovali na novo in uporabili posebno tehnologijo nanosa karbonskih vlaken na bakreno navitje. S tem tehničnim izzivom so zavrli delovanje centrifugalnih sil na navitje in rotor, a hkrati morali razviti doslej še neobstoječa orodja za izdelavo.

Tesla model S plaid | Avtor: Tesla Tesla
Tesla model S plaid | Avtor: Tesla Tesla

Še en fizikalni biser je aeordinamična oblika. S spremembami zunanjosti in prilagoditvami pretoka zraka je tesla model S plaid danes uradno najbolj aerodinamičen serijski avto s količnikom upora zgolj 0,208, med vrtenjem koles. 

Vgrajeno bo imel novo toplotno črpalko, ki je po napovedih bistveno bolj energetsko učinkovita v mrzlem vremenu in bolje hladi pri naporih med športnejšo vožnjo.

Notranjost je drugačna od vsega, kar danes pozna avtomobilski svet, Musk jo opisuje za vesoljsko ladjo. Najbolj očiten je primer odsekanega volana, ki mu povsem manjka zgornji del. Da je takšen volan v EU in Sloveniji dovoljen, smo že pisali. Musk trdi, da so s tem dosegli precej boljšo preglednost na voznikov zaslon, še posebej v načinu polsamodejne vožnje, ko ima voznik predvsem nalogo nadzora, ne pa upravljanja.

Tesla model S Teslin volan Avto Ali slovenski predpisi dovoljujejo Teslin revolucionarni volan?

Tesla model S plaid | Avtor: Tesla Tesla

Avto nima več obvolanskih ročic, celo tiste za menjalnik ni več. Avto namreč lahko predvidi - tako Musk - kaj želi voznik, podobno kot Teslini avti že sedaj niso imeli gumba za zagon. Voznik lahko z drsnikom na zaslonu sicer še vedno usmeri avto naprej ali nazaj. Avto pa si bo to geolokacijsko zapomnil in naslednjič na istem mestu sam izpeljal isti manever. Hkrati so še izboljšali sistem polavtonomne vožnje.

V sredini kraljuje nov, kar 17-palčni zaslon resolucije 2.220 x 1.300. Poganja ga procesorska moč, ki jo je Musk postavil ob bok novi igralni konzoli Playstation 5. Visokoresolucijska slika omogoča kino doživetje filmov ali video iger z hitrostjo 50 sličic na sekundo, med premiero so v avtu igrali igro Cyberpunk. Tudi zadnji trije sedeži imajo lasten zaslon, ki lahko deluje neodvisno od prvega. Tudi zadaj sta po dve polnilni mesti za brezžično polnjenje telefonov in priključki USB-C za laptope.

Tesla menjalnik Video Avto Video: Ste že videli "menjalnik" v novi tesli?

Tesla model S plaid | Avtor: Tesla Tesla

V smeri vse bolj avtonomne vožnje bo možnost zabave in dela v avtu postala vse pomembnejša, je pojasnil Musk in ob tem izpostavil novi uporabniški vmesnik, s katerim lahko lastnik poveže svoj koledar, avto pa na začetku vožnje samodejno ugane, kam se odpravlja in že predhodno izračuna najboljšo pot. 

Tudi zračne reže boste v novem S iskali zaman, saj so povsem skrite, štiriobmočno klimo potniki pa upravljajo prek zaslonov.

Tesla je sicer sprva nameraval predstaviti še močnejšo in hitrejšo različico plaid+, a je tik pred premiero Musk tvitnil, da je ne bo, saj zanjo glede na zmogljivosti klasičnega plaida preprosto "ni potrebe".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 15:09 11.junij 2021.

    novinarji a ste prebral kar ste napisal, na srerdinski konzoli je .. igralna konzola.. ni kej, avto presežkov, v dveh sekundah od Žive pa do Luciferja. in kakšno doživetje, med vožnjo lahk igraš igrice.. mogoče tanki on line.. me zanima ...prikaži več kdaj bodo še namontirali strojnice in kanone, pa da se bo nacesti lahk tudi kaj "dogajalo",. mislim vse kar naj tale avto dobi pozornosti je da : ma komu mar..

Sorodne novice