Avto
2111 ogledov

Teslin spomin poškodovan v nesreči

Tesla model X Tesla
Nesreča tesle model 3 v Teksasu v ZDA pred nekaj tedni je povzročila veliko zanimanja in tudi razburjenja po vsem svetu. Nesreča je skrivnostna tudi po več tednih.

V nesreči sta umrla dva moška, policisti za volanom niso našli nikogar. Šef Tesle Elon Musk zatrjuje, da je bil sistem "avtopilot" izklopljen. 

Model S infotainment V roku treh mesecev Avto Za napredno funkcijo v avtu bomo plačevali mesečno naročnino

Še danes ni jasno, ali bo mogoče priti do informacij, kaj je bil resničen vzrok za nesrečo, saj je spomin vozila močno poškodovan. Smrtna nesreča z električnim avtomobilom Tesla v Teksasu, v kateri po besedah policije nihče ni bil za volanom, morda tako nikoli ne bo popolnoma razčiščena. Pomembna tehnologija za shranjevanje podatkov iz vozila je bila popolnoma uničena ali vsaj močno poškodovana, je v ponedeljkovem vmesnem poročilu zapisala ameriška agencija NTSB, zadolžena za preiskovanje nesreče.
Po poročanju NTSB je nadzorna kamera posnela, kako je lastnik avtomobila vstopil in se usedel na voznikov sedež. Zanesljivih informacij, ali je bil v času trka za volanom, pa ni. Poročilo pravi, da je drugi potnik vstopil na sovoznikovo stran. Vozilo je kasneje trčilo v drevo, baterija je zagorela.

 | Avtor: Epa Epa

Tesla menjalnik Video Avto Video: Ste že videli "menjalnik" v novi tesli?

Lokalna policija v predmestju mesta Houston v Teksasu je sprva domnevala, da v nesreči ni bil nihče za volanom. Policisti so v zgorelem vozilu našli enega od mrtvih moških na sovoznikovem in enega na zadnjem sedežu. V medijih se je hitro pojavilo vprašanje, ali bi lahko bil sporni Teslin sistem pomoči "Autopilot" aktiven. Po predhodnih ugotovitvah NTSB lahko domnevamo, da sistem "avtopilot" vsaj ni bil popolnoma aktiviran, predvsem zato, ker ni bil izpolnjen pogoj za kaj takega.

Elon Musk | Avtor: Epa Epa

Tesla Odziv Tesle Avto Dva mrtva v nesreči s teslo, ki naj bi bila brez voznika

Teslin šef Elon Musk je že na samem začetku zanikal povezavo s sistemom »Autopilot« in aprila na Twitterju zapisal, da do takrat razpoložljivi podatki kažejo, da sistem ni bil aktiviran. Musk je poudaril, da je na cesti manjkala oznaka voznega pasu, brez katere ni mogoče aktivirati standardne različice sistema. Tako imenovani prilagodljivi tempomat lahko nadzoruje hitrost - po mnenju strokovnjakov NTSB pa je "avtopilot" na voljo le v kombinaciji s sistemom, ki vzdržuje avto na voznem pasu. Vodja Tesle je še dejal, da je bil prilagodljivi tempomat pred trkom vsaj začasno aktiviran. Pri Tesli zaradi deformiranega volana domnevajo, da je bil v nesreči nekdo za volanom.
 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 22:16 11.maj 2021.

    oh ja , kaj boste zardeval, ja mal sta seksala, fantka, a ste čist pozabil kako je bilo včasih, ko še ni blo tistih ogromnih sredinskih konzol. ja dons je pa treba čist drugače to naštudirat, sam kaj češ če ...prikaži veče se zraven taca po zaslonu na dotik..

  • Avatar cvekalo
    cvekalo 18:52 11.maj 2021.

    Kaj? tako mlad pa že dementen.

Sorodne novice