Avto
2974 ogledov

Za napredno funkcijo v avtu bomo plačevali mesečno naročnino

Tesla model 3 Tesla
Začetek novega trenda pri stroških uporabe avte.

Elon Musk, ustanovitelj Tesle, je prek Twitterja v nekaj besedah potrdil, da je uvedba mesečnega povračila za uporabo najnaprednejših funkcij Autopilota že zelo blizu. "Najkasneje v drugem četrtletju," je odgovoril na vprašanje uporabnika, kdaj bodo zagnali storitev najema funkcij. Torej najkasneje do junija.

Pri teslah model 3, S in X obstajajo tri različice Avtopilota. Standardna je vključena v ceno in vključuje prilagodljivi tempomat ter funkcijo ohranjanja voznega pasu. Naprednejša različica za 3.800 evrov doplačila vključuje delno avtonomno vožnjo na podlagi navigacije vključno s samodejnim prehitevanjem, pa tudi parkiranjem in priklicem vozila s parkirišča brez voznika za volanom.

Najnaprednejša pa je različica za 7.500 evrov, ki ponuja polno funkcionalnost avtonomne vožnje znotraj lokalnih predpisov, prepoznavo semaforjev in stop znakov, v prihodnje pa bo znala avtonomno voziti po mestu. Najnovejši križanec model Y trenutno še nima najnaprednejše funkcije Avtopilota, verjetno jo bo dobil ob uradnem zagonu evropske proizvodnje.

Tesla avtopilot | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Uporabnik oziroma lastnik avta bo imel po novem na razpolago dve možnosti - ali bo že pri nakupu avta za polno ceno dokupil enega od naprednejših paketov tehnologije, ali pa bo zanj raje plačeval mesečno naročnino. Automobil Propre poroča, da cena še ni znana, a da bi v Evropi po napovedih napredni paket lahko stal okoli 75 evrov mesečno. 

Musk je v dodatnem tvitu izrazil prepričanje, da bo dolgoročno za lastnika cenejša opcija, če bo za Avtopilota že takoj doplačal polno ceno. Po drugi strani pa bi se ceni izenačili šele čez sto mesecev oziroma dobrih osem let.

Tudi BMW podobno - plačaš, kar uporabljaš

Tesla ni edini proizvajalec, ki uvaja naročnino za nekatere predvgrajene funkcionalnosti avta. Tudi pri BMW so že pred nekaj leti neevropskim strankam zaračunavali možnost priklopa na Applov Carplay, lani pa so napovedali naročnine za nekatere vnaprej vgrajene funkcionalnosti avta, kot so ogrevan volan in sedeži ali prilagodljivi tempomat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Bojan Lavrencic 17:42 29.marec 2021.

    Ogrevanje sedezev in placevanje mesecne narocnine na to. Ma dajte se hecate ali kaj. To dobis ze v skoraj vseh rabljenih avtomobilih in ze pred 15 leti to ni bilo nekaj hudo veliko doplacila pri novem. Torej bo kmalu avto ...prikaži več ki ga bos kupil prakticno brez vsega in potem te bodo vsak mesec odirali za vsako malenkost ki bi v takem rangu morala biti ze samoumnevno serijsko. Da ne omenjam koliko ti bodo racunali razna resetiranja ker bodo ti veliki monitorji zaceli "stekati" po dolocenem casu.

Sorodne novice