Avto > Na Štrom
1519 ogledov

Teslina igralna konzola vzbuja nejevoljo zakonodajalcev

Tesla model S Tesla
Teslina najnovejša domislica, možnost uporabe osrednjega za dotik občutljivega zaslona kot igralne konzole, je naletela na precejšnje neodobravanje, saj naj bi bila še manj primerna od nenavadnega volanskega obroča.

Tesla Motors je med predstavitvijo prenovljenih modelov S in X požel kar precej razburjenja, predvsem zaradi futurističnega pristopa »semi-aircraf«, ki prinaša določene rešitve, ki so bolj blizu nekomu, ki je vajen letalskega kokpita, kot pa vozniku avtomobila. Seveda se ljudje sprašujejo, kako praktična je nova oblika volanskega obroča, ki ga težko imenujemo obroč, in če je sploh varen.

Tesla model S Teslin volan Avto Ali slovenski predpisi dovoljujejo Teslin revolucionarni volan?

Tesla model S | Avtor: Tesla Tesla

Vendar pa se prenovljena tesla model S sooča še z enim, morda še bolj resnim očitkom. Gre namreč za to, da so med aplikacije, ki jih ponuja velik osrednji zaslon, vključili tudi pravo igralno konzolo »Tesla Arcade«. Ustanovitelj Tesla Motors Elon Mask je znan kot strastni igralec video iger na igralnih konzolah, zato ni presenetljivo, da je te prej ali slej tudi vključil v ponudbo svojih avtomobilov. Vendar pa je imelo podjetje za uvedbo konzole tudi druge, bolj tehtne razloge.

Tesla model X 2,1 do 100 km/h Avto Tudi pri nas lahko že naročite Teslin avto z le polovico volana

Iskanje novih kupcev

Z igralnimi konzolami si obetajo pridobitev novih kupcev, ki so se povsem vdali uroku računalniške zabave. Proizvajalec jih celo vabi v svoje salone, kjer lahko igrajo računalniške igre. Poleg tega si bodo lahko lastniki električnih avtomobilov dolga obdobja polnjenja baterije na javni  infrastrukturi popestrili z igranjem iger.

Tesla model S | Avtor: Tesla Tesla

To je sicer v redu, vendar pa obstaja tudi drugi vidik, na katerega evropski zakonodajalci ne gledajo z naklonjenostjo. Voznikovi sopotniki lahko namreč konzolo z brezžičnimi upravljalniki uporabljajo tudi med vožnjo, to pa je lahko zelo moteče za voznika. V skladu z evropskimi predpisi se lahko zaslon namreč uporablja zgolj za prikaz informacij v zvezi z vožnjo, stanjem vozila ali njegove opreme. Zaslonov, ki jih lahko vidi tudi voznik, ne bi smeli uporabljati za druge namene, predvsem, če lahko ti zmotijo voznikovo zbranost.

BMW logo Avto Logotipi avtomobilskih znamk izgubljajo globino

Tesla Motors bo zato verjetno v Evropi moral uporabo igralne konzole na osrednjem zaslonu omejiti zgolj na čas, ko avtomobil stoji. To je sicer le stvar spremembe programske opreme. Vozniki bodo tako lahko igralno konzolo, kot obljubljajo pri proizvajalcu, uporabljali med dolgimi postanki med polnjenjem velike baterije.

Tesla model S | Avtor: Tesla Tesla

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.