Avto
32196 ogledov

Patent: Tesla bo uvedel revolucijo pri brisalcih za steklo!

Tesla roadster Tesla
Prvič bodo novi brisalec uporabili že na modelu tesla roadster.

Teslin roadster je tisti avto, ki kot prototip plava nekje po vesolju, potem ko so ga med zvezde izstrelili z raketo SpaceX. Kot še precej bolj dodelan serijski avto pa bo za Zemljane na voljo verjetno prihodnje leto ali pa še malo kasneje. "Verjetno" zato, ker mora Tesla najprej zagotoviti proizvodnjo velikovolumenskih modelov, modela Y, cybertrucka in semija.

Ustanovitelj znamke Elon Musk k temu dodaja, da bodo roadsterja ponudili kot "sladico". Če bodo držale napovedi, bo to zelo eksplozivna sladica, saj bo imel avto že naslednjo generacijo baterij, do 100 km/h bo pospešil v parajočih 2,1 sekunde, najvišja hitrost pa bo prek 400 km/h. Za le okoli desetino cene, ki jo za takšne podvige zahteva bugati chiron oziroma za 230 tisoč evrov, če smo natančni.

Bolj vsakdanje uporabna zanimivost pri roadsterju pa bo očitno brisalec, za katerega so pri Tesli letošnjega januarja uradno prejeli odobren patent. Pod številko 10.889.267 ameriškega patentnega urada se skriva Teslina ideja elektromagnetnega brisalca vetrobranskega stekla. Sestavljen bo le iz ene roke, ki bo med aktivacijo stala navpično. Spodaj bo pritrjena na elektromagnetno premikajočo enoto, ki se bo po magnetni tirnici premikala od skrajnega levega do skrajnega desnega dela stekla.

Tesla brisalec | Avtor: Tesla Tesla

V primerjavi s klasičnimi brisalci naj bi novi brisalec lahko pobrisal danes neverjetnih 99 odstotkov celotnega  stekla, kar bo gotovo pomembno tako zaradi izboljšanega vidnega polja voznika levo in desno kot zaradi različnih senzorjev. Med prednosti patent navaja tudi enakomeren pritisk na metlico in aerodinamičnost, poleg tega se bo odvisno od vremena lahko spreminjal kot roke, na primer med sneženjem. Patent omenja možnost senzorske komunikacije med brisalcem in centralnim računalnikom.

Tesla logo Znana cena Avto Tesla udarila z novico: Cenejši avto za ves svet

Ker je sistem strukturno enostaven, zahteva le malo mehanskih delov, zato ni običajnega trenja v pogonskem mehanizmu, poraba energije je manjša, nevarnost okvare zaradi rje in izrabljenosti izničena, našteva dokument.

Ko bo brisalec neaktiven, bo metlica pospravljena znotraj roke, ta pa bo skrita pod robom karoserije.

Iz patenta je razvidno, da Tesla nove generacije brisalca še zdaleč ne namerava vgrajevati le v svoja cestna vozila. Sama zasnova je prilagojena različnim tipom vozil neodvisno od pogona, tako zemeljskim kot zračnim.

Tesla roadster bo torej kljub zamudi z lansiranjem v marsičem še vedno nekaj korakov pred konkurenco.

Tesla model S Teslin volan Avto Ali slovenski predpisi dovoljujejo Teslin revolucionarni volan?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 21:32 18.februar 2021.

    mene pa nekaj tehničnih zadev zanima, recimo kam bo šel sneg recimo ? in če danes dve metlici v hudi nevihti s točo ne moreta približno očistiti steklo, kako neki bo ena sama metlica, ki bo begala sem in tja ...prikaži veča po celi šipi. a bodo potem pa spet zavarovalnice ponorele in bo uporabnik moral na svoj račun vgraditi dodatno napravo za čiščenje stekla ? verjetno bo tesla v neurju vozil kar sam, brez šoferja. samo ta program bo pa potrebno dokupit in mesečno naročnino plačevat.

  • sandi76 08:40 18.februar 2021.

    Če pa slučajno tisti magnet crkne, bomo videli leteče brisalce :)