To je novi BMW X5

Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5 Foto: BMW BMW X5
BMW je na spletu predstavil fotografije tretje generacije modela X5. Pri nas ga bodo za najmanj 66.900 evrov začeli prodajati novembra.
Oglej si celoten članek


Novinec je s 4.886 milimetri dolžine za 29 milimetrov daljši in nekaj lažji od aktualnega modela. X5 xDrive35i je lažji za 77 kilogramov, X5 xDrive50i pa za 104 kilograme. Količnik zračnega upora je s količnikom 0,31 boljši kot pri mercedesu ML (0,32).

 

Zunaj več aerodinamike, znotraj več udobja

Prednji del zaznamujejo dvojni okrogli žarometi, ki se raztezajo v ledvičke; športna silhueta je razpotegnjena do napete površine zadka; veliko je aerodinamičnih rešitev v obliki zračnih zaves, zračnikov, aerodinamična je metlica brisalcev za zadnje steklo.

Notranjost je prostornejša, s prečiščenimi linijami in še večjim pridihom luksuza. Zvišali so položaj sedenja, instrumentna plošča s horizontalnimi linijami je nameščena nižje. Zadnja klop je v razmerju 40 : 20 : 40; prostornina prtljažnika v osnovi meri 650 litrov, s podiranjem klopi pa 1.870 litrov. Pokrov prtljažnika se serijsko samodejno dviguje s pomočjo daljinske naprave ali iz voznikovega sedeža. Več je prostorov za shranjevanje, komfortni sedeži zadaj in dodatna tretja vrsta sedežev so na voljo v sklopu dodatne opreme, potniki zadaj lahko videovsebine spremljajo na dveh zaslonih, vsi pa lahko uživajo v akustiki vrhunskega sistema prostorskega zvoka bang & olufsen.

Tri turbine za šestvaljnik

Model vstopa na trg s tremi različicami motorja: BMW X5 xDrive50i z novo generacijo bencinskega motorja V8 (330 kW/450 KM), BMW X5 xDrive30d z izboljšano šestvaljno vrstno dizelsko enoto (190 kW/285 KM) in BMW X5 M50d M performance automobile s šestvaljnim vrstnim dizelskim motorjem s tremi turbinami (280 kW/381 KM). Decembra bodo modelno serijo obogatili še BMW X5 xDrive40d, BMW X5 xDrive35i, BMW X5 xDrive25d in BMW X5 sDrive25d (z emisijami CO2 149 g/km).


Inženirji so pri X5 veliko časa namenili zmanjšanju porabe goriva in vrednosti emisij, kar so dosegli tudi z minimizacijo mase in optimiziranim usmerjanjem pretoka zraka, tehnologijo motorja ter osnovno vgrajenim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom s tehnologijo BMW efficientdynamics, funkcijo auto start-stop in načinom ECO PRO vključno s funkcijo jadranja, na voljo pa je tudi sistem proactive driving assistant. Vsi modeli že izpolnjujejo emisijski standard EU6.

Foto: BMW BMW X5 V sklopu osnovne opreme je stikalo za uravnavanje vozne dinamike. Pakete za prilagajanje podvozja (comfort, dynamic in professional ter prilagodljivo M-podvozje) se lahko izbere za povečanje športnih karakteristik upravljanja in udobja v vožnji; vsem različicam je namenjen električni volanski servoojačevalnik, medtem ko je aktivno krmiljenje v sklopu dodatne opreme.

Seznam tehnologij in inovacij v novem X5 je obširen in vključuje:

  • BMW head-up projektor s polnim barvnim spektrom in novimi vsebinami
  • BMW night vision s funkcijo prepoznavanja oseb in živali ter dynamic light spot
  • sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo voznega pasu, prikaz omejitve hitrosti
  • novi BMW sistem za pomoč pri parkiranju z vzdolžnim in stranskim usmerjanjem
  • surround view s 360-stopinjskim prikazom
  • sistema za pomoč vozniku driving assistant vključno s sistemom za opozarjanje na zapustitev voznega pasu, opozorilnikom pred naletom ter trkom s pešci s funkcijo zaviranja in driving assistant plus z aktivnim asistentom za uravnavanje hitrosti in funkcijo stop & go vključno z zaviranjem do mirovanja
  • traffic jam assistant z aktivnim nadzorom hitrosti in krmilnega kota brez posredovanja voznika
  • širok sklop mobilnih in spletnih storitev, kot so concierge services, funkcije na daljavo, inteligentni klic v sili, real time traffic information, internetni dostop, uporaba socialnih omrežij Facebook in Twitter v vozilu, funkcija narekovanja s sistemom popolnega prepoznavanja govora za e-pošto, SMS ter poročila in spletne zabavne vsebine.


Voznik informacije pridobiva na prostostoječem nadzornem prikazovalniku z 10,25-palčno diagonalo, z njimi pa upravlja preko osnovno vgrajenega operacijskega sistema iDrive. Krmilnik na dotik je na voljo z navigacijskim sistemom (v sklopu dodatne opreme).

Novi BMW X5 bo v Sloveniji naprodaj novembra letos, v začetku pa bodo na voljo tri motorne različice. Cene se bodo pri nas začele pri 66.900 evrih, slovenska cena za novi štirivaljnik s pogonom zadaj, ki bo v Nemčiji stal 52.100 evrov, še ni znana.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:22 30. Maj 2013.

    na zunaj se niti ne razloči od prejšnjega. So številke o porabi res čisto točne:)? avto s 450 konji porabi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.