Avto
111 ogledov

To je novi BMW X5

BMW X5
1/14
BMW
BMW je na spletu predstavil fotografije tretje generacije modela X5. Pri nas ga bodo za najmanj 66.900 evrov začeli prodajati novembra.


Novinec je s 4.886 milimetri dolžine za 29 milimetrov daljši in nekaj lažji od aktualnega modela. X5 xDrive35i je lažji za 77 kilogramov, X5 xDrive50i pa za 104 kilograme. Količnik zračnega upora je s količnikom 0,31 boljši kot pri mercedesu ML (0,32).

 

Zunaj več aerodinamike, znotraj več udobja

Prednji del zaznamujejo dvojni okrogli žarometi, ki se raztezajo v ledvičke; športna silhueta je razpotegnjena do napete površine zadka; veliko je aerodinamičnih rešitev v obliki zračnih zaves, zračnikov, aerodinamična je metlica brisalcev za zadnje steklo.

Notranjost je prostornejša, s prečiščenimi linijami in še večjim pridihom luksuza. Zvišali so položaj sedenja, instrumentna plošča s horizontalnimi linijami je nameščena nižje. Zadnja klop je v razmerju 40 : 20 : 40; prostornina prtljažnika v osnovi meri 650 litrov, s podiranjem klopi pa 1.870 litrov. Pokrov prtljažnika se serijsko samodejno dviguje s pomočjo daljinske naprave ali iz voznikovega sedeža. Več je prostorov za shranjevanje, komfortni sedeži zadaj in dodatna tretja vrsta sedežev so na voljo v sklopu dodatne opreme, potniki zadaj lahko videovsebine spremljajo na dveh zaslonih, vsi pa lahko uživajo v akustiki vrhunskega sistema prostorskega zvoka bang & olufsen.

Tri turbine za šestvaljnik

Model vstopa na trg s tremi različicami motorja: BMW X5 xDrive50i z novo generacijo bencinskega motorja V8 (330 kW/450 KM), BMW X5 xDrive30d z izboljšano šestvaljno vrstno dizelsko enoto (190 kW/285 KM) in BMW X5 M50d M performance automobile s šestvaljnim vrstnim dizelskim motorjem s tremi turbinami (280 kW/381 KM). Decembra bodo modelno serijo obogatili še BMW X5 xDrive40d, BMW X5 xDrive35i, BMW X5 xDrive25d in BMW X5 sDrive25d (z emisijami CO2 149 g/km).


Inženirji so pri X5 veliko časa namenili zmanjšanju porabe goriva in vrednosti emisij, kar so dosegli tudi z minimizacijo mase in optimiziranim usmerjanjem pretoka zraka, tehnologijo motorja ter osnovno vgrajenim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom s tehnologijo BMW efficientdynamics, funkcijo auto start-stop in načinom ECO PRO vključno s funkcijo jadranja, na voljo pa je tudi sistem proactive driving assistant. Vsi modeli že izpolnjujejo emisijski standard EU6.

BMW X5 | Avtor: BMW BMW
V sklopu osnovne opreme je stikalo za uravnavanje vozne dinamike. Pakete za prilagajanje podvozja (comfort, dynamic in professional ter prilagodljivo M-podvozje) se lahko izbere za povečanje športnih karakteristik upravljanja in udobja v vožnji; vsem različicam je namenjen električni volanski servoojačevalnik, medtem ko je aktivno krmiljenje v sklopu dodatne opreme.

Seznam tehnologij in inovacij v novem X5 je obširen in vključuje:

  • BMW head-up projektor s polnim barvnim spektrom in novimi vsebinami
  • BMW night vision s funkcijo prepoznavanja oseb in živali ter dynamic light spot
  • sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo voznega pasu, prikaz omejitve hitrosti
  • novi BMW sistem za pomoč pri parkiranju z vzdolžnim in stranskim usmerjanjem
  • surround view s 360-stopinjskim prikazom
  • sistema za pomoč vozniku driving assistant vključno s sistemom za opozarjanje na zapustitev voznega pasu, opozorilnikom pred naletom ter trkom s pešci s funkcijo zaviranja in driving assistant plus z aktivnim asistentom za uravnavanje hitrosti in funkcijo stop & go vključno z zaviranjem do mirovanja
  • traffic jam assistant z aktivnim nadzorom hitrosti in krmilnega kota brez posredovanja voznika
  • širok sklop mobilnih in spletnih storitev, kot so concierge services, funkcije na daljavo, inteligentni klic v sili, real time traffic information, internetni dostop, uporaba socialnih omrežij Facebook in Twitter v vozilu, funkcija narekovanja s sistemom popolnega prepoznavanja govora za e-pošto, SMS ter poročila in spletne zabavne vsebine.


Voznik informacije pridobiva na prostostoječem nadzornem prikazovalniku z 10,25-palčno diagonalo, z njimi pa upravlja preko osnovno vgrajenega operacijskega sistema iDrive. Krmilnik na dotik je na voljo z navigacijskim sistemom (v sklopu dodatne opreme).

Novi BMW X5 bo v Sloveniji naprodaj novembra letos, v začetku pa bodo na voljo tri motorne različice. Cene se bodo pri nas začele pri 66.900 evrih, slovenska cena za novi štirivaljnik s pogonom zadaj, ki bo v Nemčiji stal 52.100 evrov, še ni znana.

 

Komentarjev 1
  • spenjac 08:22 30.maj 2013.

    na zunaj se niti ne razloči od prejšnjega. So številke o porabi res čisto točne:)? avto s 450 konji porabi v povprečju 10l/100 km? hahaha