To se je zgodilo s cenami avtomobilov v Rusiji

Foto: EPA
Foto: EPA
Na ruskem avtomobilskem trgu že zaznavajo hudo pomanjkanje na trgu avtomobilov, cene pa hitijo navzgor.
Oglej si celoten članek

Na videz je še vse tako kot je bilo pred dobrim tednom dni, vendar pa je to le iluzija. Nestabilnost rublja po uvedbi sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino je namreč dodobra pretresla tudi ruski avtomobilski trg. Prodajni saloni so sicer odprti in v njih so razstavljeni novi avtomobili, vendar pa jih večina trgovcev ne prodaja, če pa jih prodajajo, so ti občutno dražji kot prej.

Avto Rezervni deli za avtomobile bodo še dražji

Situacijo na ruskem avtomobilskem trgu bi lahko opisali z besedo »kaos«, kar je pokazal tudi pregled ruskih avtomobilskih novinarjev na spletni strani auto.mail.ru., ki so se po podatke odpravili v avtomobilske salone. Opazili so, da čeprav je na videz vse tako kot prej, na avtomobilih manjkajo cene in nihče tudi ne ve, po kakšnih cenah naj bi jih po novem prodajali. In  če se kdo zanima za avtomobile, novo, seveda višjo, ceno prodajalci postavijo kar pred njegovimi očmi.

Foto: Lada Lada niva

In še to se lahko zgodi le, če je dotični avtomobil sploh na voljo. Volvo, Ford, Jaguar, Land Rover, Honda, BMW, Daimler, Porsche, Aston Martin, vsa Volkswagnova skupina in še nekateri drugi proizvajalci so namreč že ustavili dobave avtomobilov v Rusijo, tisti, ki imajo tovarne v Rusiji, pa so ustavili tudi tamkajšnjo proizvodnjo. Večinoma so torej naprodaj le še avtomobili iz zalog prodajalcev, in ti lahko za te zahtevajo velikanske vsote.

Skoraj dvakrat dražji avtomobili

Priporočena cena na ceniku za volvo XC40 je denimo 2.870.000 rubljev, dejansko pa stane vsaj 5.190.000 rubljev. Toyot recimo sploh ni več mogoče kupiti, morebitne kupce pa pričakajo le informativne table, da so vsi avtomobili razprodani. Ruske lade so sicer  še na voljo, vendar  velja enako pravilo: trenutno ceno vam pove prodajalec.  Ruski novinarji so tako že prejšnji teden izvedeli, da je za uspešnico na ruskem trgu lado vesto, ki je pred vojno stala 598.900 rubljev, treba po novem odšteti vsaj 1.032.900 rubljev.

15. marec Menjava pnevmatik: Pripravite se na nove cene

Podražili pa so se tudi drugi »navadni« avtomobili: škoda rapid denimo za 400.000 rubljev, kia rio za 600.000 rubljev, opel crossland za 800.000 rubljev, limuzinski citroën C4 pa za več kot 400.000 rubljev. Nekatere avtomobile je sicer mogoče celo naročiti, vendar nihče ne more zagotoviti, kdaj jih bodo kupci tudi zares prejeli. Foto: Profimedia Prodaja nakup avta salon

Dobava avtomobilov in njihove cene pa še ne pomenijo konca težav. Težavno je namreč tudi njihovo financiranje, saj so se zahteve po kreditih in lizingih povečale, ustanov, ki jih ponujajo, pa je manj. Kljub temu se v  pričakovanju padca rublja ni bati, da zaloge ne bi pošle, saj bo potem nakup le še težji in z Ruse bi avtomobili lahko kmalu postali nedostopno razkošno blago.

V takšnem okolju bi lahko spet dobro uspevale lade, dokler jih bodo sploh še izdelovali. Njihov proizvajalec AvtoVAZ ima sicer močno lokalizirano dobaviteljsko in prodajno verigo, vendar pa kljub temu potrebuje določene komponente iz tujine, k lahko hitro poidejo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 21:57 8. Marec 2022.

    Ste pozabili kaj vse delajo na Kitajskem. Mogoče bodo Rusi dobili celo mercedese, BMWje ali audije od tam.

  • 07:05 8. Marec 2022.

    No kje ste brihtolčki....se vidimo čez 100 let...če!

  • 19:43 7. Marec 2022.

    Saj tudi Versačijev pulover ni vreden svoje cene,pa jih ljudje vseeno hočejo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.