Avto > Iz druge roke
3889 ogledov

Rezervni deli za avtomobile bodo še dražji

Avto servis delavnica Profimedia
Po precejšnjih podražitvah novih in rabljenih avtomobilov ter težavah z njihovo dobavo se nam očitno obeta še podražitev nadomestnih delov zanje. Nekateri deli bi se lahko podražili celo za več kot deset odstotkov.

Evropski šef veleprodajalca avtomobilskih nadomestnih delov LKQ Arnd Franz je za Automobilwoche povedal, da kriza s polprevodniškimi čipi sicer industrije električnih in mehanskih rezervnih delov še ni tako prizadela kot avtomobilsko industrijo nasploh, vendar pa dobava delov predstavlja določene izzive.

Nesreča Avto Rastejo cene rezervnih delov za avtomobile

Podjetje, ki je naravnano tako, da 98 odstotkov svojih produktov dobavi v 24 urah, ugotavlja določene zaostanke pri dobavi iz nekaterih geografskih območij. Poleg tega so se v zadnjih mesecih občutno povečali stroški prevozov, kar postavlja izzive predvsem pri določanju cen za nadomestne dele.

Rezervni deli sklopka | Avtor: Profimedia Profimedia

A logistični stroški niso edini, ki so se v zadnjem času povečali, saj so se podražili tudi surovine, polizdelki in energija. V lanskem letu so dobavitelji še lahko zadrževali rast cen, z letošnji letom pa lahko pričakujemo precejšnje podražitve.

Avto, servis, okvara Preverili smo Avto Preverili smo: Dražji avtomobili, kaj pa servis?

 Franz ocenjuje, da se bo večina nadomestnih delov povprečno podražila za malo manj kot deset  odstotkov, za nekatere pa lahko pričakujemo celo zvišanja za dvoštevilčne odstotne točke. Občutno se bodo podražili predvsem lubrikanti ter jekleni in drugi kovinski deli, ki zahtevajo energijsko intenzivno proizvodnjo.

K višanju cen sicer poleg negotovosti v zvezi z dobaviteljskimi verigami prispeva tudi negotovost v zvezi z razvojem pandemije, prav tako pa tudi negotovost v zvezi s političnim položajem v Ukrajini.

Rezervni deli sklopka Zgolj z oznako Avto Ogromno Slovencev se opeče zaradi embalaže
Komentarjev 3
  • igorgeus 21:12 11.marec 2022.

    se bolj zanimivo bo, ko bo treba pufe vracat

  • david193 06:46 08.marec 2022.

    Ja itak, kar naenkrat je cel svet odvisen od Ukraine. Sreča da so jo Rusi napadli in je nov razlog za jamranje💩

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 17:17 07.marec 2022.

    Ja že zaradi plačanega članka mora bit dražje.