Avto > Iz druge roke
5765 ogledov

Preverili smo: Dražji avtomobili, kaj pa servis?

Avto, servis, okvara Profimedia
V zadnjem letu so se zaradi krize precej podražili avtomobili, na katere je treba po naročilu tudi dlje čakati. Preverili smo, če se to odraža tudi na servisnih storitvah.

Naleteli smo namreč na poročilo češkega portala E15.cz, pri katerem so ugotavljali, da so servisne delavnice na Češkem in Slovaškem v krču zaradi počasnih dostav določenih rezervnih delov, predvsem tistih, ki prihajajo iz Azije. Dobavni roki za marsikateri nadomestni del so se namreč precej podaljšali. 

Nakup avtomobila Napovedi za 2022 Avto Napovedi za 2022: Manj ponudbe in dražji avtomobili

servis avta, Porsche | Avtor: Porsche Inter Avto Porsche Inter Avto

Pri češkem portalu Cebia ob tem ugotavljajo, da se ne le čaka na nadomestne dele, ampak so se po njihovih ocenah servisne storitve v zadnjem letu rudi podražile za dobrih devet odstotkov. Ugotavljajo, da cene nadomestnih delov zato, ker so novi modeli boljši in bolje opremljeni, rastejo vsako leto, vendar so se letos podražili še bolj kot običajno doslej. Hkrati se povečujejo tudi cene delovnih ur, kar je predvsem posledica podražitev energije.

Okvara avtomobila Znani rezultati Avto Znani rezultati: Poročilo o okvarah vozil

Kako pa se spremembe na trgu novih avtomobilov odražajo na servisni dejavnosti pri nas? Primož Rožnik, trikratni mehanik leta in vodja Avto akademije pri podjetju GMT, ki vodi tudi lastno servisno delavnico, opaža, da se servisne storitve v Sloveniji v kriznem obdobju niso podražile, z izjem rasti cen nadomestnih delov. Ti so se v zadnjem letu podražili za nekaj odstotkov in cene jim počasi še vedno rastejo.

Auto Wallis Ljubljana servis mehanik | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Ni drastičnih sprememb

Na vprašanje, če je za to morda kriva kriza z dobavami polprevodnikov, odgovarja, da ne. Za to je bolj kriva otežena dobava nadomestnih delov, ugotavlja, zdi pa se mu tudi, da so postopne podražitve postale tudi »stvar kulture«. Sicer pa lahko podražitve že kar pričakujemo, glede na to, da so se podražile tudi osnovne surovine, te pa so za seboj seveda potegnile tudi podražitve končnih izdelkov. V zadnjih mesecih pa je okrnjena tudi dostava delov in to gotovo tudi pripomore k temu, da so nekoliko dražji. Ne bi pa rekel, da so podražitve zares drastične, doda Rožnik.

PRIMA primerjalni test kombilimuzin razreda C Avto Golfov razred ni več čisto evropski

Kako pa je dejansko z dostavami rezervnih delov? Rožnik pravi, da se na določene komponente lahko hitro čaka tri tedne ali celo ves mesec. Če delavnica česa nima na zalogi, lahko zato hitro pride do zamude pri popravilu. V tem primeru ne gre drugače, ko da se stranko obvesti, da ni rezervnega dela za njen avtomobil in bo morala na popravilo počakati nekaj časa. Vendar pa z dobavo nadomestnih delov za novejše avtomobile za zdaj ni težav.

servis avta, Porsche | Avtor: Porsche Inter Avto Porsche Inter Avto

Malce drugače je z dobavo delov za starejše avtomobile. Ko je avto enkrat star petnajst let ali več, se lahko zgodi, da novih nadomestnih delov zanj sploh ni več mogoče dobiti in je treba poiskati rabljenega. Vendar pa to ni povezano s sedanjo krizo.

avtovleka Nasvet Avto Ko se vam pokvari avto, ne storite tega!

Tudi pri podjetju Porsche Slovenija, ki uvaža avtomobile znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen, za zdaj pri dobavi nadomestnih delov nimajo večjih težav. Kot je povedal Jože Terglav, direktor oddelka Group Service, v zadnjem letu pri dobavah rezervnih delov niso imeli velikih težav. Te so bile le pri dobavi delov, v katere so vgrajeni polprevodniški čipi, vendar pa niso bile tako hude, da bi povzročile zastoje na servisih.

Servis Toyota | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Primerjava na snegu Avto Letna, zimska in celoletna guma: rezultati primerjave presenetili Odprtina za gorivo Nasvet Avto Kaj storiti, ko se zatakne pokrovček za točenje goriva?
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:31 15.januar 2022.

    pejte pobrskat po arhivu žurnala, ko so pisali kako se bodo gume podražile in jih sploh ne bo.. pa je blo kaj ? no olja se bodo sigurno podražila, predvsem tista iz soda pri mehaniku. če je prej se dalo ...prikaži več kupit v šparu v akciji zelo dober Total za 3€/liter je isto olje iz soda mehanik prodajal za 8€/l.. potem pa nekj se pridušajo o zreskih , ki jih nosimo sabo v gostilno...namesto da bi bilo obratno pa ima mehanik iz soda nekaj krat dražje olje, kot špecerist.. narobe svet.