Avto > Iz druge roke
71845 ogledov

Ko se vam pokvari avto, ne storite tega!

avtovleka Saša Despot
Marsikdaj se zgodi, da avtomobil zaradi okvare obstane ob cesti. Kaj storiti? Prvo pravilo: nikakor ga ne poskušajte porivati ali vleči, saj okvara lahko hitro postane še težja in dražja.

Preden se odločite za vleko pokvarjenega avtomobila, vsekakor v priročniku za uporabe preverite, če je to sploh možno. Nekateri proizvajalci namreč odsvetujejo premikanje pokvarjenega avtomobila. Bolje je, če pokličete avtovleko ali službo za pomoč ob cesti, kjer bodo natanko vedeli, kaj lahko z vašim avtomobilom storijo. Včasih lahko namreč napake odpravijo tudi na mestu samem.

pregled vozila Rabljen avto Avto Izpoved: Kako so skoraj kupili "mačka v žaklju"

Nevarno početje

Tudi vodja AMZS asistenčnega centra Jurij Kočar pravi, da ni priporočljivo nikakršno prisilno premikanje ob cesti obstalega vozila, sploh, če se tega lotimo brez ustrezne opreme in strokovne usposobljenosti. Poleg varnostnega vidika, ki vključuje neželen premik vozila in s tem resno ogrožanje varnosti in zdravja prisotnih, izpostavlja predvsem strokovno usposobljenost in izkušnje, ki jih mora imeti izvajalec pomoči na cesti.

avtovleka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Danes je veliko avtomobilov opremljenih s samodejnimi menjalniki, električnimi parkirnimi zavorami in drugimi asistenčnimi sistemi, ki jih lahko z nepravilnim premikanjem avtomobila poškodujemo ali pokvarimo, kar je lahko povezano z zelo dragimi popravili. Da se torej izognemo dodatnim okvaram in nepotrebnim stroškom, moramo natanko poznati navodila proizvajalca, kako vozilo pripravimo na vleko ali natovarjanje na vlečno vozilo.

Pregled rabljenega avtomobila pred nakupom Rabljeni Avto Kako ugotoviti, ali je bil avto, ki ga kupujete, poškodovan?

Previdno predvsem z električnimi

Kočar pravi, da še več usposobljenosti zahteva ravnanje  z električnimi in hibridnimi avtomobili, saj imajo ti poleg vsega naštetega še elektromotorja s posebnimi mehanskimi in električnimi zakonitostmi. V skrajnih primerih lahko med nepravilno vleko električnega avtomobila pride do pregretja elektromotorja, ta lahko med vrtenjem tvori elektriko, ki se v pokvarjenem avtomobilu ne odvaja nadzorovano v baterijo, poleg tega pa brez elektrike pravilno ne delujejo niti zavore in volanski mehanizem.

Akumulator okvara avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Električnim avtomobilom, ki so ob cesti obstali zato, ker voznik ni napolnil baterije, omeni Kočar, lahko pomagajo tudi na mestu samem. Namesto, da bi tak avtomobil odpeljali do polnilnice, lahko pri AMZS voznikom pomagajo z mobilno polnilnico. Za zdaj je ta rešitev sicer na voljo le v Ljubljani in okolici, vendar pa voznika zelo hitro reši energetske zagate,saj mobilna polnilnica v nekaj minutah akumulator praznega  električnega avtomobila napolni do te mere, da lahko nadaljuje vožnjo do prve polnilne postaje.

Renault Clio Prodajate avto? Avto Prodajate avto? Kako v nekaj korakih do več snubcev?

Pomembna sta vzdrževanje in zanesljiv nakup

Kočar dodaja, da je vleka seveda zgolj rešitev v sili, ko avtomobil ob cesti obstane iz različnih razlogov in to ni odvisno od tega ali gre za nov ali starejši avtomobil. Vendar pa je tudi v tem primeru preventiva bistvenega pomena, saj se vzrok za okvaro lahko skriva marsikje. Lahko gre že za tovarniško napako, posledico slabega vzdrževanja, iztrošenosti komponente ali pa smo pri nakupu rabljenega avtomobil imeli smolo in smo kupili avtomobil s skritimi napakami ali celo nazaj prevrtenimi kilometri.

AMZS pomoč na cesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Da bi voznikom omogočili nakup dobrega rabljenega avtomobila, so v AMZS letos uredili portal DoberAvto.si, kjer so na enem mestu zbrani vsi podatki o avtomobilu in je vidna tudi vsa njegova zgodovina. Ker je v oglasu prikazana tudi številka šasije avtomobila (njen vpis je pri oddaji oglasa obvezen), se na portalu DoberAvto.si  preko sistema Avtolog.si samodejno prikažejo tudi podatki o dejanskih prevoženih kilometrih, zgodovini lastništva in če je avto na seznamu ukradenih ali zaseženih vozil. Na portalu DoberAvto.si so tudi avtomobili z značko »AMZS Preverjeno«, ki so jih v AMZS servisnih delavnicah natančno pregledali njihovi strokovnjaki.

vzvratna vožnja Nakup rabljenega Avto Nakup rabljenega: Ima garažiran avtomobil res prednosti?

To sicer ne pomeni, da avtovleka ne bo nikoli več potrebna, zaključi Kočar, a možnosti za varno in zanesljivo vožnjo se bodo z nakupom dobrega in strokovno pregledanega rabljenega avtomobila gotovo povečale.

avto cesta rdeči trikotnik okvara | Avtor: Profimedia Profimedia

Nakup rabljenega Avto Nakup rabljenega: Velika novost pri nas
Komentarjev 9
  • Avatar Dallistella
    Dallistella 23:47 12.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • poki 13:40 12.december 2021.

    AMZS starejši je moj avto lažje gre čez tehničnega pri njih zadnjih pet let v prvo sicer pa vse škripa in poka na njem.,najboljši so.

  • Dusan12 11:42 12.december 2021.

    Jutri jih pokličem, da mi namažejo kos kruha z marmrlado, drugače pa nas lupijo in so visokoprofitna družba, sploh sedaj ko jih vodi manekenček, komolčmik