Avto > Iz druge roke
8453 ogledov

Kaj storiti, ko se zatakne pokrovček za točenje goriva?

Odprtina za gorivo Profimedias
Za marsikoga je točenje goriva na črpalki precej neprijetno opravilo, ki lahko postane še bolj neprijetno, če odprtine za polnjenje sploh ne moremo odpreti, In to se lahko zgodi tudi na najnovejših avtomobilih.

Nekateri se morda še spomnimo ključavnic, s katerimi so bili nekoč opremljeni avtomobili in ki so od voznika zahtevale kar precej potrpežljivosti, saj so se zaklenjeni pokrovčki pogosto vrteli v prazno in jih je bilo treba dobro prijeti, če smo hoteli v njih zasukati ključ.

Petrol Q_MAX Zgodba iz salona Avto Prodajalec kupcu novega avta: Točite visokooktansko gorivo

V devetdesetih so bile razvpite predvsem ključavnica na fordih escortih, ki so bile opremljene z zelo slabimi ključi, ki so se lahko v ključavnici zavrteli tudi v prazno. Veliko lastnikov je zato takšne ključavnice redno podmazovalo in tudi sicer poskrbelo zato, da je zadeva na črpalki tudi zares delovala. Eden od učinkovitih ukrepov je bil tudi ta, da so pokrovček enkrat ali dvakrat na teden odklenili in ga malo premaknili, da se ne bi »zalepil«.

avtopralnica Razlogi Avto Zato je treba v zimskih mesecih avto prati bolj pogosto

Težava ostaja

Proizvajalci ključavnic na pokrovih odprtin za polnjenje z gorivom še niso povsem opustili, a jih kljub temu najdemo zelo redko. Večinoma jih nadomeščajo lopute (včasih zgolj te, saj odprtino za polnjenje tudi zaprejo), ki se zaklenejo hkrati z avtomobilom ali pa jih je treba odpreti s stikalom ali vzvodom v avtomobilu. In tudi te se lahko zataknejo, za kar sta običajno kriva kabel, ki loputo poveže z vzvodom, ali pa električno gnani zatič na pokrovu.

Če pride do tega, ničesar ne smemo reševati na silo, saj lahko v skrajnem primeru plastičen zatič odlomimo in stroški so temu primerno veliki. Rešitev takšne težave se namreč največkrat skriva pod bočno oblogo prtljažnika. V nekaterih boste zato našli kabelček z ročajem, ki ob potegu sprosti loputo, v drugih pa lahko celo neposredno sežete do zapaha.

Okvara avtomobila Znani rezultati Avto Znani rezultati: Poročilo o okvarah vozil

Rešitev na spletu

Tudi vodja Avto akademije pri podjetju GMT Primož Rožnik pravi, da se v praksi pri nekaterih vozilih takšne zadrege zares dogaja kar pogosto. En takih primerov je pogosta odpoved motorčka zapaha pokrova posode za gorivo na avtomobilih Volkswagnove skupine. Samo popravilo je sicer preprosti in ni drago, a je resnici na ljubo do servisa težko priti, če v posodi ni goriva in ga ne moremo dotočiti.

Dodaja, da v tem primeru v navodilih za uporabo vozila večinoma najdemo napotke kje in kako se izvede zasilno odpiranje pokrova posode za gorivo. Ti postopki so lahko od vozila do vozila zelo različni. Navodila lahko sicer s pomočjo računalnika ali pametnega telefona hitro najdemo tudi na spletu.

V vsakem primeru pa gre še za eno zadevo, ki jo je dobro preskusiti, preden je reševanje težave zares potrebno.

Električna polnilnica polnjenje Petrol Strošek ni zanemarljiv Avto Toliko lastniki električnih avtomobilov plačajo za polnilne izgube
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.