Avto > Na Štrom
12966 ogledov

Toliko lastniki električnih avtomobilov plačajo za polnilne izgube

Električna polnilnica polnjenje Petrol Andrej Leban
Proizvajalci in zagovorniki električnih vozil nikoli ne navedejo, koliko lastniki električnih avtomobilov plačajo za polnilne izgube. Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC so ugotovili, da strošek ni zanemarljiv.

Za pogonske sisteme električnih vozil velja, da so izjemno učinkoviti, saj lahko elektromotor v vrtenje pretvori do 90 odstotkov električne energije. Če to primerjamo z motorji na notranje zgorevanje, ki imajo v najboljšem primeru 40-odstotni izkoristek, ugotovimo, da so elektromotorji zares veliko bolj učinkoviti.

Renault Twingo Electric Avto Manj znana dejstva o baterijah električnih avtomobilov

Vendar to ne pomeni, da pri uporabi električnih vozil ne nastajajo energetske izgube, le na drugem koncu energijske verige jih moramo iskati. Problematično je namreč njihovo polnjenje, ki je odvisno od zakonov fizike. Če hočete namreč baterijo napolniti do 100 odstotkov kapacitete, morate zagotoviti več energije od uporabne kapacitete. Polnjenje namreč nikoli ni 100-odstotno učinkovito  razlog za to pa so toplotne izgube.

Prima električni avti | Avtor: PRIMA PRIMA

Nekaj takšnega se vam pri avtomobilu z motorjem na notranje zgorevanje ne more zgoditi, saj bi v enakem primeru morali v posodo natočiti več goriva kot pa ga gre vanjo in plačati za prelite litre. Vendar pa pri električnih avtomobilih zadeve delujejo natanko tako. Plačate namreč tudi energijo, ki se nikoli ne naloži v vašo baterijo.  In te, kot je pokazala ADAC-ova preiskava, ni ravno malo.

Enotnega kriterija ni

Pri nemškem avtomobilskem klubu so natančno izmerili izgube pri polnjenju 25 električnih avtomobilov. Ker jih niso hoteli na noben način diskvalificirati, so vse polnili z elektriko z močjo 22 kilovatov, saj bi sicer izgube lahko bile še večje. Da bi dosegli večjo objektivnost, so vse pod enakimi pogoji in na istem polnilniku napolnili do 100 odstotkov uporabne kapacitete.

Prima električni avti Avto Deutsche Bank: električne avte za bogataše financirajo revni

Izkazalo se je, da je 10-odstotna deklarirana izguba pri polnjenju močno optimistična celo v teh razmeroma ugodnih pogojih, saj so bile izgube veliko večje. Nekateri avtomobili so namreč »vrgli stran« celo petino za polnjenje porabljene energije.

Lucid air Novi rekorder Avto 10 serijskih električnih avtov z najdaljšim dosegom

Najslabše sta se izkazala BMW-jev in Renaultov model. Če hočete namreč do vrha napolniti BMW i3 ali renault zoe, zavržete do 20 odstotkov elektrike. Podobno je tudi z minijem SE, ki uporablja BMW-jevo tehniko. Vendar pa to ne pomeni, da so avtomobili z manjšimi baterijami na slabšem. Na šestem mestu se je namreč znašla tesla 3 long range, ki velja za enega najbolj izpopolnjenih električnih avtomobilov.

Mazda MX-30 | Avtor: Anže Petkovšek Mazda MX-30 e-skyactiv Anže Petkovšek

Ta namreč med polnjenjem zavrže 16,2 odstotka elektrike. V bolj natančnih številkah to pomeni, da če hočete v baterijo naložiti 75 kilovatnih ur elektrike, porabite do 89,5 kilovatne ure, kar pomeni 14,5 kilovatne ure presežka, ki gre v toplotne izgube.

Tesla model Y Avto Država, kjer že danes ne kupujejo novih bencinskih in dizelskih avtov

Učinkovitost še vedno večja

Pri drugih avtomobilih se izgube sicer zmanjšajo, a ne dramatično.  Mercedes-benz EQC denimo med polnjenjem zavrže 14 odstotkov , korejski  hyundai kona electric ali kia e-soul pa okrog 13 odstotkov. Pri porscheju taycanu izguba znaša okrog 12 odstotkov. Z 10-odstotnimi izgubami so med najboljšimi nissan leaf, smart EQ, peugeota e-208 in e-2008, audi e-tron 55 sportback in volkswagen ID.3.

nissan leaf e+ 62 kWh tekna | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Če dodamo izgube pri polnjenju, je učinkovitost električnih avtomobilov torej veliko manjša, kot pa navajajo podatki o porabi elektrike na pogonskem sklopu. Vendar pa je treba dodati, da so celo z omenjenimi izgubami še vedno precej bolj učinkoviti od avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje. Vendar pa je pri nakupu električnega avtomobila to kljub temu dobro upoštevati in na izgube računati.

Zgorela tesla Avto Gasilci zahtevajo, da proizvajalci pomagajo ob požaru električnega vozila

Te so sicer odvisne tudi od hitrosti polnjenja. Hitreje namreč polnite baterijo, večje bodo. Če namreč avtomobil stalno polnite na ultra hitrih polnilnicah, vas lahko kilometer stane do 90 centov, kar močno poslabša izračun stroškov, če pa baterije počasi polnite doma, je lahko to veliko ceneje že zaradi cenejše elektrike, veliko manjše pa so tudi izgube pri polnjenju.

Elektro Ljubljana električna polnilnica električni avtomobil | Avtor: Miha Fras Miha Fras

Avtomobilski ključi Nova resničnost? Avto Naša nova resničnost: Avtomobili za 30 tisoč evrov in več?
Komentarjev 12
  • Ocvirke 14:20 30.november 2021.

    Ah, pa saj ne gre za ekogijo...ampak za preserav...nje bogatih, njih ne brigajo zgarani sužnji v rudnikih.

  • dizelcek 09:08 30.november 2021.

    Pozdravljeni. Sam sem testiral električnega Mercedes.a EQA250 in povedal vam bom vsem da tukaj ni prihodnosti, samo metanje denarja in večji zaslužki proizvajalcem. Poraba elektrike na 100km preračunana v bencin 9.l na 100km. Tukaj gre samo za zagarantirane velike zasluške ...prikaži več električne energije in proizvajalce. Električna vozila imajo namreč same minuse, za katere vam nobeden ne pove. Ko uporabljate gretje pri nizkih temparaturah na max. se in poslušate glasbo se domet zmanjša za 40-45.procentov

  • dizelcek 09:08 30.november 2021.

    Da ne govorimo poleti o nepričakovanem zastoju proti obali pri 33.stopinjah, ko ti napolnjena baterija zaradi prižgane klime na full hitro spet zmanjša domet za 45.procentov in iz kolone morate zapeljati na bencinki servis in se priklopiti na polnilno postajo ...prikaži več in čakati vsaj 30.min da se kakšen procent napolni, med tem ko ostali vozijo v miru brez problemov naprej, vas pa gledajo in se vam smejijo. Glavni problem električnega vozila je pa v tem, da je veliko slabše in 40.procentov dražje od klasi