Avto > Na Štrom
6877 ogledov

Država, kjer že danes ne kupujejo novih bencinskih in dizelskih avtov

Tesla model Y Tesla
Na Norveškem bodo z letom 2025 dokončno ukinili prodajo novih vozil z bencinskim in dizelskim motorjem. To bi lahko že leta 2022.

Norveška želi od leta 2025 naprej prenehati s prodajo novih avtomobilov s konvencionalnimi motorji z notranjim zgorevanjem. Sliši se kot ambiciozen cilj, vendar v državi, bogati z nafto, že zdaj le redki kupujejo nove avtomobile z motorjem z notranjim zgorevanjem. Kot pišejo na spletni strani specializirani za elektromobilnost "Electrek" bi lahko bil delež novih električnih avtomobilov in hibridov že aprila prihodnje leto skoraj 100-odstoten.

Renault Twingo Electric Avto Manj znana dejstva o baterijah električnih avtomobilov

V prvih osmih mesecih leta 2021 so avtomobili brez kakršne koli elektrifikacije - torej z zgolj bencinskim oziroma dizelskim motorjem, predstavljali manj kot deset odstotkov novih registracij. Teh je bilo skupaj 110.864. Če se bo trend nadaljeval, tako kot v zadnjih petih letih, bi se delež motorjev z notranjim zgorevanjem v prihodnjih sedmih mesecih še zmanjšal.

ID.3 | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen ID.3 Anže Petkovšek

Zgorela tesla Avto Gasilci zahtevajo, da proizvajalci pomagajo ob požaru električnega vozila

Od začetka leta 2021 je kar 19 od 25 najbolje prodajanih novih avtomobilov na Norveškem popolnoma električnih avtomobilov. Na vrhu seznama je Teslin model 3 s 7048 novimi registracijami v tem obdobju. Prvi model, ki nima baterije ali hibridnega pogona, je dizelski VW tiguan, šele na 38. mestu s 678 novimi registracijami.

Opel Vivaro-e Avto Vozili smo električni dostavnik - je rešitev za mesta?

Bencinski ini dizelski avtomobili daleč najbolj številčni

Prodaja električnih vozil je močno povezana z vladnimi spodbudami za nakup e-avtomobilov. Zato so električni avtomobili na Norveškem priljubljeni kljub še vedno razmeroma visokim nakupnim cenam v primerjavi z avtomobili s klasičnimi pogoni. Druge prednosti električnih avtomobilov, na primer brezplačno parkiranje v številnih mestih, so medtem ukinili.

ford mustang mach-E | Avtor: Ford Ford

Wuling hongguang 3.800 evrov Avto Ponekod že bolj priljubljen kot Tesla

Kljub drastičnemu upadu prodaje vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem, dizelski in bencinski avtomobili v vsakdanjem življenju na Norveškem še vedno prevladujejo. In bodo še nekaj let. Po podatkih revije "Motor" sedem od osmih nakupov avtomobila na Norveškem predstavljajo rabljeni avtomobili. Od 357.176 sprememb lastništva v prvih osmih mesecih leta, le dvanajst odstotkov predstavljajo električni avtomobili. 85 odstotkov avtomobilov, registriranih na Norveškem, ima motor z notranjim zgorevanjem. Novi avtomobili z motorjem z notranjim zgorevanjem so na Norveškem pred izumrtjem, vendar bodo tudi v bogati skandinavski državi po cestah še dolgo vozili avtomobili z bencinskimi in dizelskimi motorji.
 

Komentarjev 1
  • alen04 11:58 03.oktober 2021.

    Ko bom lahko z minimalno plačo kupil vsaj rabljen e avto, bom to tudi storil. Vsi se zavedamo, da do tega še vsaj 20 let ne bo prišlo. Hvala za razumevanje.