Avto > Avto nasveti
7174 ogledov

Ali lahko klasične snežne verige nadomestijo tekstilne?

verige_C3_050109_bot Žurnal24 main
Poleg klasičnih verig že nekaj časa obstajajo tekstilni pripomočki za vožnjo po snegu. Kako dobra alternativa so tekstilne snežne verige?

Kadar močno sneži, zimske pnevmatike niso več dovolj, ampak jim je treba nadeti snežne verige ustrezne velikosti. Te so nujne na močno zasneženih cestah, prepovedane pa na odsekih, kjer snežna podlaga ni zadostna in so verige v stiku s cestiščem.
Snežne verige so torej eden od najpomembnejših delov zimske opreme, ki bi jo morali imeti v vozilu, še posebej, če živite v hribovitih in gorskih predelih.

Verige uporabljamo le, kadar zimska pnevmatika ob stiku s podlago nima več zados Znate namestiti verige? Avto Uporaba snežnih verig v šestih korakih

Avstrijski avtoklub ÖAMTC je izvedel test tako imenovanih tekstilnih snežnih verig.

Pnevmatika pnevmatike guma menjava vulkanizer Obvezno! Avto Vozniki, pozor: Tudi vsaka zimska pnevmatika ni ustrezna

Poleg merjenja oprijema je avstrijski avtoklub razvil posebno metodo ocenjevanja, ki je bila prvič uporabljena za objektivno določanje prenosa moči pri speljevanju vozila na snegu. Test je potekal na avtomobilu, opremljenem s pnevmatikami dimenzij 225/50 R17. Preizkusili so tri vrste platna in tekstilne verige primerjali s klasičnimi verigami šestih proizvajalcev.

Verige uporabljamo le, kadar zimska pnevmatika ob stiku s podlago nima več zados | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po podatkih avstrijskega avtokluba nobeden od devetih testiranih modelov ni dosegel najvišje ocene - zelo dobro (pet zvezdic). Šest snežnih verig je prejelo oceno dobro (štiri zvezdice) in tri oceno zadovoljivo (dve zvezdici).

»Presenetilo nas je, da tekstilni pripomočki pri prenosu moči pri speljevanju vozila nikakor niso slabši od zmogljivosti klasičnih snežnih verig,« je poudaril Stefan Kerbl, mehanik ÖAMTC. Ko gre za montažo in rokovanje, imajo platnene snežne verige celo prednosti pred običajnimi snežnimi verigami.

Zimska vožnja voznica zima Zaskrbljujoče Avto Podcenjevanje tednov, ki so pred nami

Vendar pa je dejstvo, da je bilo šest testiranih snežnih verig še vedno na splošno boljših od tekstilnih. Boljše so na področju zanesljivosti in vzdržljivosti.

Stefan Kerbl je pojasnil: "Testne vožnje so vodile po suhi poti, dolgi največ 50 kilometrov. Največja hitrost je temeljila na specifikacijah proizvajalca, vendar je bila največ 50 km/h. Tudi po razmeroma kratki razdalji so se na tekstilnih pripomočkih z luknjami v strukturi materiala pokazali znaki obrabe."

avtopralnica Razlogi Avto Zato je treba v zimskih mesecih avto prati bolj pogosto

Strokovnjak ÖAMTC v tem pogledu ni povsem zadovoljen niti z nekaterimi običajnimi snežnimi verigami. Sledi obrabe na njih namreč niso bile pretirano vidne, je pa pri enem od modelov počil en člen verige. Verjetno zaradi preobremenitve.

Komentarjev 3
  • Jean_Dawkins 15:23 29.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • peter992 10:09 29.november 2021.

    V 35desetih letih, še nisem uporabljal verig, pa so bile zime bol snežne, kot so sedaj. Dobre zimske gume in gre povsod, razen res kakšne ekstremne hribe.