Avto > Avto nasveti
4507 ogledov

Vozniki, pozor: Tudi vsaka zimska pnevmatika ni ustrezna

Pnevmatika pnevmatike guma menjava vulkanizer Profimedia
Začenja se obdobje obvezne uporabe zimske opreme na motornih vozilih, ki bo trajalo do 15. marca prihodnje leto.

V jesenskem in zimskem času morajo vozniki upoštevati, da so zaradi dežja in snega ceste pogosto mokre in spolzke, na vozišču so večje količine listja, vidljivost pa zmanjšujeta megla in tudi vse krajši dnevi.

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre in ga je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa. Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre, vozniki lahko to preverijo tudi s kovancem za en evro.

ID.3 Avto Na električnem avtomobilu vas neustrezne gume lahko grdo presenetijo

Pnevmatike edini stik s podlago

Agencija za varnost prometa poudarja, da so ustrezne pnevmatike ključnega pomena za varno vožnjo. Pnevmatike so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Tega poletne pnevmatike ne omogočajo, kar se še posebej kaže ob nižjih temperaturah in na spolzkem cestišču, so v agenciji opozorili v današnjem sporočilu za javnost.

avto sneg zima | Avtor: Profimedia Profimedia

avto zima Mrzli dnevi Avto Zima: Zaradi tega imate lahko že kmalu težave

Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok tri milimetre, ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. Globino je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja.

Zima vas zebe? Avto Kako hitro ogreti avtomobil

Kakšna so pravila glede zimske opreme v sosednjih državah in v državah, v katere Slovenci najbolj pogosto potujemo, preberite tukaj.

Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke, so opozorili na Agenciji za varnost prometa.

Tekočina za pranje stekel | Avtor: Profimedias Profimedias

Agencija za varnost prometa zato vse voznike motornih vozil poziva k pravočasni menjavi pnevmatik. Na zurnal24. si smo preverili cene menjave pnevmatik po vsej Sloveniji, vulkanizerji pa opozarjajo, da nekaterih dimenzij pnevmatik že zmanjkuje. 

Če vas zanima, katere pnevmatike so najboljše, najbolj uravnotežene in katerih se izognite, preberite AMZS test, na katerem so preizkusili in ocenili 34 zimskih pnevmatik.

Guma, pnevmatika, zima, vulkanizerstvo PROMO Uporabno "Vse zimske gume so enake!" Dokler ne zapade sneg ...

Le ustrezne pnevmatike pa še zdaleč niso dovolj za varno vožnjo avtomobila v jesenskem in zimskem času. Tu je še nekaj nasvetov, kaj morate, če še niste, nujno narediti.

 • - Ker je brezhibno delovanje zavor nujno za varno vožnjo, agencija svetuje tudi redno preverjanje nivoja zavorne tekočine, ki naj jo vozniki zamenjajo najmanj vsaki dve leti.
 • - Pomembno je tudi, da so žarometi čisti in da delujejo brezhibno, prav tako morajo vozniki pred vožnjo dobro očistiti stekla in tudi led in sneg z vozila.
 • - Vozniki naj pred ohladitvami preverijo tudi, ali imajo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.
 • - Del zimske opreme vozil so tudi snežne verige, ki zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. Vozniki jih morajo namestiti na pogonska kolesa, z nameščenimi verigami pa lahko vozijo največ 50 kilometrov na uro.
 • - Agencija priporoča, da imajo zimske pnevmatike globlji profil od predpisanega, opozarja tudi na ustrezen tlak v pnevmatikah.
 • - Pri vožnji je priporočljivo povečati varnostno razdaljo, pomembno je tudi, da vozniki v zimskih razmerah poskrbijo za zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešca ali kolesarja, pri tem pa naj pazijo tudi, da jih ne poškropijo s snežno brozgo.
 • - Agencija za varnost prometa voznikom svetuje tudi, da se na vožnjo pripravijo in da naj pred odhodom na pot preverijo informacije o stanju na cestah, saj se bodo tako izognili morebitnim zastojem.
 • - Za varnost v prometu je pomembno tudi, da so vsi udeleženci dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar v teh letnih časih še posebej velja za pešce in kolesarje, še navajajo pri agenciji.
   
Komentarjev 2
 • Glenda_Barnett 15:42 16.november 2021.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

 • rd2dmk2 10:29 15.november 2021.

  spet sem poslušal "strokovnjake" ki trdijo da zimska guma velja nekako 4 do 5 let.. ja tista, ki jo prinesete k vulkanizerju.. ko jo pa kupujete, je pa lahko stara 10 let pa je čist zelo okej. in koliko ljudi ...prikaži več pade na finto, ko "strokovnjak " oceni da je guma prestara, slišal sem celo govorice da v avstriji 5 in več let stare zimske gume so prepovedane in podobno. dajte enkrat lepo in jasno povedat kaj in kako je s tem in ne to priporočamo in bi bilo dobro. tako je in tako mora bit. pa pika.