Avto
1795 ogledov

Podcenjevanje tednov, ki so pred nami

Zimska vožnja voznica zima Profimedia
Ogromen delež voznikov in voznic je avtomobilsko zimo pričakalo slabo pripravljenih.

Projekt Pripravimo avto na zimo se bliža zaključku. Z različnimi uporabnimi in nasvetnimi članki smo v sodelovanju s partnerji pripravili veliko vsebin, ki bi lastnicam in lastnikom vozil lahko prišle prav pred najtežjim obdobjem v letu za vožnjo, zaznamovanem z zaostrenimi razmerami na cestah. Dolgoletne vozniške izkušnje pridejo seveda prav, a niso dovolj, zelo pomemben je tudi ustrezno pripravljen avto. Izgovori na cestarje niso primerni, če ste v resnici vi tisti, ki ga je zima presenetila nepripravljenega, na primer brez dobre zimske opreme. Osrednjo vlogo pri tem imajo pnevmatike.

Po odgovorih sodeč le delno nared

Našim bralcem in bralkam smo zastavili nekaj tipičnih anketnih vprašanj in bili nad odgovori kar neprijetno presenečeni.

Tako je sredi novembra tik pred zakonskim rokom in v dneh, ko so temperature tudi čez dan krepko pod 10 stopinjami, le dobra polovica sodelujočih že pripravila avto z ustrezno zimsko opremo.

Zima vas zebe? Avto Kako hitro ogreti avtomobil

Velika večina voznikov pozimi še vedno najbolj zaupa namenskim zimskim pnevmatikam, ki so za sneg in led najbolj primerne, četrtina pa je povedala, da imajo nameščene celoletne pnevmatike.

Zakonska meja za uporabo pnevmatike pozimi je 3 mm profila, v resnici bi jo morali menjati najkasneje pri ohranjenih 5 mm. Kljub temu je četrtina navedla, da globine profila nikoli ne preverja, niti pri sezonski premontaži pnevmatik ne. To pomeni, da sploh ne vedo, v kakšnem stanju je del avtomobila, ki nosi glavno odgovornost za varno vožnjo, ne opazijo niti morebitnih poškodb na njem, ki so posledica trka ob robnik, povoženja ostrih predmetov ...

Zimske gume pnevmatike 2021/2022 Avto 15 najslabših zimskih pnevmatik za srednji razred

zima pnevmatike gume | Avtor: Pixabay Pixabay

Dobra vest pa je, da velika večina anketiranih vsaj na papirju ve, kaj je treba narediti, če zapeljemo na sneg ali snežno brozgo. Treba se je seveda izogniti sunkovitim premikom vozila in naglim spremembam hitrosti. Pritisk na zavoro do zaustavitve je napačen odgovor, ki bi se praviloma končal pod cesto.

V avto pozimi sodi tudi to ...

Naj ponovimo, da imajo letne pnevmatike, ki jih uporabljamo v toplejšem delu leta, zaradi svoje sestave in oblike profila pri nizkih temperaturah precej slabši oprijem. Izredno pomembno je, da tudi pozimi redno preverjate tlak v pnevmatikah, saj s tem precej pripomorete k pravilnemu delovanju gume in manjši obrabi.

Ne pozabite doliti zimske tekočine za odmrzovanje stekel, imejte pri roki tudi sprej in strgalo. Nikar ne drsajte z brisalci po zamrznjenem steklu, saj jih tako uničujete. Če vozite po hribovitih področjih, je v avtu nujno treba imeti tudi verige ali vsaj "nogavice", seveda pa jih je treba znati tudi namestiti.

Ko prižgete avtomobil, najprej odstranite kabel, ki je vezan na negativni pol, n Avto Pazljivo pri zagonu motorja v mrzlih jutrih

Med neobvezno, a zelo priporočeno zimsko opremo spada manjša lopata ter par rokavic. Zelo prav pride dodatna odeja v avtu ter nekaj suhe hrane za primer, da bi za več ur obstali na mestu. 

V veljavi ostaja tudi zimzeleni nasvet, da vozite zbrano in defenzivno ter se od doma še posebej pri slabši vremenski napovedi odpravite predčasno.

Pa srečno pot.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice