Toliko bo stal novi clio

Foto: Anže Petkovšek Otvoritev in ogled proizvodnje Renault Clia 5 v Novem Mestu.
Foto: Anže Petkovšek Otvoritev in ogled proizvodnje Renault Clia 5 v Novem Mestu.
Renault bo jeseni začel s prodajo nove, pete generacije clia. Čeprav je že vse razkrito je velika uganka ostala zgolj cena.
Oglej si celoten članek

Renault je že konec lanskega leta začel s predprodajno ofenzivo clia pete generacije. Sami smo najbolje prodajan avtomobil pri nas ekskluzivno videli in preizkusili na posebnem dogodku v Parizu že konec lanskega leta, dokončno pa smo se o njegovih novih adutih prepričali pred kratkim na mednarodni predstavitvi na Portugalskem, kjer se je večina novinarjev strinjala, da gre, čeprav je na zunaj oblikovno nastavljen evolucijsko, velik korak naprej.

KoVideo Renault clio je od danes še bolj slovenski

Predvsem v vožnji, kakovosti in tudi naprednosti. Clio je dobil večji zaslon, kot ga ima trenutno najprestižnejši Renautlov model espace in celo kopico asistenčnih sistemov, ki pomagajo preprečiti ali omiliti prometno nesrečo oziroma škodo na vozilu. 

Foto: Renault Renault clio

Avto V četrti generaciji se je renault clio vrnil v Slovenijo

Pri analitskem podjetju IHS Markit predvidevajo, da bo Renault v letu 2020 po vsem svetu prodal okoli 350 tisoč modelov clio pete generacije. Clio je po podatkih JATO Dynsmics najbolje prodajan mali avtomobil v Evropi. V prvih petih mesecih letošnjega leta so prodali 151.274 cliov, kar predstavlja rast v višini štirih odstotkov. Na drugem mestu je VW polo z rastjo 3,2 odstotka. Prodali so jih 124.547.

Razkritje clia Razkritje clia: Ljubljančani pokupili največ cliov

Kaj je o prvih vtisih za volanom glede tehnološkega preskoka naprej zapisal naš novinar Andrej Leban, ki se je udeležil predstavitve v Lizboni?

"Četrti clio je bil v primerjavi s sodobnimi tekmeci praktično brez vseh trendovskih aktivnih asistentov za varnost in je zato že nekaj zadnjih let po tej plati deloval zelo zastarelo. No, sedaj se je v eni generaciji prebil v ospredje. Samodejno zaviranje v sili AEB, ki deluje ob pomoči kamere in radarja, je seveda serijsko in poleg pešcev prepoznava tudi kolesarje, serijski je tudi dvostopenjski opozorilnik oziroma asistent za držanje smeri. Kot sploh prvi renault je pridobil 360-stopinjski pogled kamer, do 12 parkirnih senzorjev med drugim omogoča samodejno parkiranje. Sistem prepoznave mrtvih kotov deluje ob pomoči v zadnji odbijač nameščenih radarjev … Clio je od sorodnikov pri Nissanu prevzel tudi sistem aktivnega tempomata s funkcijo asistence za zastoje, ki deluje v razponu od 0 do 170 km/h. Novost smo preizkusili v primestni gneči in na avtocesti in deluje zelo v redu. Le eno veliko omejitev ima, in sicer je na voljo le pri najmočnejšem bencinarju, ki ima serijsko avtomatiziran menjalnik. Eno najlepših presenečenj pri cliu, hkrati pa jasen signal za vse avte B in C segmenta,  pomeni ta podatek: čisto vsak clio bo serijsko opremljen s polnimi LED žarometi, ki zmorejo svetiti do 70 metrov dlje v primerjavi s klasičnimi H7 žarnicami.Država z ministrico Alenko Bratušek na čelu, mislim, da je ob tem tehničnem koraku "najbolj slovenskega avta" sedaj pa res skrajni čas, da se znebimo obveze po rezervnih žarnicah z nitko v prtljažniku! Med drugim bo vsak clio imel serijsko možnost spreminjanja barvne osvetlitve notranjosti in to ločeno na treh delih kabine - vratih, pod stropom in sredinski konzoli. Še ena izmed domišljenih funkcij za povečanje dobrega počutja, ki smo jo doslej srečevali le pri nekaterih premijcih."  

Novi ponos Revoza Ekskluzivno: To ni več clio, kot smo ga poznali do zdaj

Foto: Renault Renault clio

Glede na našteto in pozitivne kritike je nerešeno ostalo samo eno veliko vprašanje, cena? Sploh zato, ker bo Renault še nekaj časa izdeloval clia četrte generacije (ta pri nas tik pred prihodom nove generacije z bencinskim motorjem TCe 75 in opremo life stane 11.240 evrov), hkrati pa smo iz izkušenj pri nekaterih konkurentih, ki so predstavil kompaktne avtomobile, ki ponujajo opremo in tehniko večjih in dražjih vozil, spraševali, koliko se bo podražil peti clio, ki ga bodo proizvajali v tovarni v Bursi v Turčiji in v tovarni Revoz v Novem mestu v Sloveniji

Foto: Renault Renault clio

Avto Prvi smo vozili novega clia!

Pri Automotive News Europe so razkrili ceno osnovnega clia v Franciji, in sicer 14.100 evrov. Na točne slovenske cene bo treba še malo počakati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:23 12. Julij 2019.

    3 jurje dražji? Kaj pa ima več kot prejšnji? Če bo cena res tako zasoljena se lahko pod nosom obrišejo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.