Toliko so se zaradi elektronike podražili avtomobili

Foto: Audi
Foto: Audi
V poročilu, ki so ga sestavili pro podjetju Deloitte, so ugotovili, da se je avtomobilska industrija močno spremenila, saj je imelo še leta 2004 le 25 % avtomobilov zračne blazine. Ugotovili so tudi to, koliko v resnici plačamo za elektroniko v avtomobilih.
Oglej si celoten članek

Od leta 2004 se je število elektronskih komponent v avtomobilih znatno povečalo, kar je deloma tudi posledica varnostnih predpisov.

Raziskava Raziskava: Stroški električnih proti stroškom bencinskih in dizelskih avtomobilov

Pri podjetju Deloitte, ki je največja svetovalna družba na svetu, so ugotovili, da je bilo leta 2004 manj kot 20 % vozil, opremljenih s sistemi, kot je nadzor stabilnosti, stranske zračne blazine, senzorji tlaka v pnevmatikah, zadnji parkirni senzorji ali sistem za nadzor mrtvih kotov. V letu 2017 je bilo z večino omejenih sistemov opremljenih že več kot 80 % vozil.

Foto: BMW Start stop gumb za zagon

Zanimivo Raziskava: V nakup prestižnega avtomobila ga vodi hormon

Seveda so to le relativno osnovne varnostne komponente vozil. Sodobna vozila so opremljena z veliko več napredne elektronike, vključno s prilagodljivim tempomatom, infozabavnimi sistemi, novejši avtomobili se ponašajo s široko paleto funkcij za varčevanje z gorivom, kot so tehnologija deaktivacije valjev, sistemi za zagon/zaustavitev motorja ter hibridni ali električni pogonski agregati.
Čeprav je osnovna naloga avtomobilov enaka kot pred dvema desetletjema, pa nove funkcije povečujejo stroške. Kot je ugotovil Deloitte, je elektronika v letu 2000 predstavljala 18 % skupnih stroškov vozila, ta številka pa je danes že 40 %. Leta 2030 naj bi dosegla celo 45 %.

Foto: Saša Despot Mercedes-Benz GLC sedež ozvočenje barva

Raziskava mlade Slovenke Raziskava: zakaj gredo vozniki slovenskim otrokom na živce

To ne preseneča, saj zdaj avtomobili že serijsko na trg prihajajo z naprednimi varnostnimi sistemi, več zasloni in polsamodejnmo tehnologijo vožnje. Pri Deloittu pravijo, da bodo stroški elektronike, ko bodo proizvajalci avtomobilov dosegli višjo raven avtomatizacije, verjetno še bistveno večji.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:14 7. Maj 2020.

    Vgrajeno elektroniko bi radi zaracunali , kot da je vse razvito za vesoljske namene, v resnici pa gre za avtoradio …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.