Neverjetno, kaj so izdelali pri znamki traktorjev Fendt

Foto: Fendt
Foto: Fendt
Zakaj pa ne? Eden najbolj čislanih proizvajalcev traktorjev na svetu je predstavil svoj prvi povsem električni traktor.
Oglej si celoten članek

Gre verjetno tudi za enega prvih električnih traktorjev na svetu, ki zagotavljajo polno uporabnost tovrstnih vozil. Fendt e100 Vario je ime modelu, ki bo (sicer še v mali seriji) na voljo že prihodnje leto, a najprej le za partnerske kmetije in komunalne službe. 

galerija 10 največjih beštij

Tam, kjer bi moral imeti dizelski motor, ima le 650 voltno litij-ionsko baterijo s kapaciteto okoli 100 kWh, ki napaja pogonske elektromotorje. Koliko jih je, pri Fendtu niso sporočili, je pa skupna moč na kolesih 50 kW (67 KM). Seveda je pri traktorju še posebej dobrodošlo, da je polni navor na voljo od starta dalje. 

Traktorji nemške znamke Fendt veljajo za "mercedese" med traktorji. Vrednost njihovih paradnih modelov serije 900, ki v Sloveniji ni nobena redkost, dosega tudi po 250.000 evrov in več.

Takšen električni fendt, ki seveda po moči spada v spodnji del njihove palete, naj bi "v povsem realnih okoliščinah" lahko do pet ur deloval brez potrebe po napajanju. Poleg klasičnih priključkov, ki delujejo prek hidravlike je mogoče nanj namestiti tudi priključke na električni pogon, saj ima dve namenski vtičnici AEF. 

Foto: Fendt Fendt

Prek CCS tip 2 vtičnice je mogoče traktor napolniti do 80 odstotkov v 40 minutah, pravijo pri Fendtu, ki so namestili tudi sistem rekuperacije energije, v pomoč pa so tudi sončne celice na strehi. 

Pri Fendtu pravijo, da so prednosti takšnega traktorja številne, med drugim odpadejo skrbi in stroški z dizelskimi sklopi, med delovanjem nima emisij, prav tako pa je zelo tih. A brez skrbi, pri Fendtu zagotavljajo, da bodo dizelski motorji tudi v njihovih izdelkih še dolgo prevladovali na področju kmetijstva.

Avto Traktorjem in njihovim priključkom se še posebej izognite

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.