Avto
499 ogledov

Traktorjem in njihovim priključkom se še posebej izognite

Nesreča traktorja in avtomobila Bralec Slavko
Nesrečam s traktorji in drugimi kmetijskimi stroji se raje izognite. Pri švicarskem DCT so utemeljili, zakaj.

Kmetijski stroji so v teh dneh v polnem zamahu na cestah. Med njimi so takšni, ki se premikajo komaj 20 km/h, drugi, praviloma so to traktorji prestižnih znamk, drvijo tudi s hitrostmi 60 km/h. 
Pri švicarskem centru varne vožnje DTC, kjer redno opravljajo različne trke prometnih sredstev v realnih okoliščinah, so na primeru traktorjev s priklopniki in avtomobilov pokazali, kako bistveno nevarnejši so lahko kmetijski stroji, če pride do trka z njimi. 

Problem kmetijskih strojev, denimo traktorje in njihovih priključkov je, da so zgrajeni veliko bolj togo, brez pravih mečkljivih con. Zato pri trku sproščena energija še močneje vpliva na avtomobil. Drug pomemben faktor je, da traktorji in priključki, denimo prikolice za seno, niso zgrajene tako kot denimo moderne prikolice tovornjakov, ki z zaščito preprečujejo, da bi se avto ob trku zapičil spodaj.

Tako pa deli priključka lahko v avtomobil udarijo v višini strehe in s tem v višini glav potnikov, opozarjajo pri švicarskem DTC. 

Do trkov s kmetijskimi stroji pride velikokrat zaradi neupoštevanja prednosti in nepozornosti voznikov enih ter drugih. K temu velikokrat botruje tudi slabo označena kmetijska oprema - kmetje ne uporabljajo predpisanih opozorilnih znakov ali pa te, denimo smerokaze, prekriva tovor. 

Splošni nasvet pravi - ko dohitite kmetijsko vozilo, ga prehitevajte še posebej previdno. 

Pri DTC še posebej opozarjajo na kategorijo motokultivatorjev. Njihovi potniki so namreč zelo ranljivi. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.