Tri četrt evropskih prestolnic boljših od Ljubljane

Foto: Anže Petkovšek Mazda MX-30 e-skyactiv
Foto: Anže Petkovšek Mazda MX-30 e-skyactiv
Če razmišljate o spremembi v mobilnosti, slovenska prestolnica temu še ni prilagojena.
Oglej si celoten članek

Pri organizaciji Uswitch so napravili analizo, kako pripravljene so na neizbežen prehod na električne avtomobile evropske prestolnice. Glede na ambiciozne načrte vrha Cop26, ko naj bi svet že do leta 2040 prešel le še na baterijska vozila, so trenutne razmere na področju polnilne infrastrukture marsikje še zelo odmaknjene od tega cilja. Za prehod oziroma lažjo odločitev ljudi je namreč ključnega pomena dostopna javna polnilna infrastruktura

Uswitch je analiziral 31 velikih evropskih mest. Upoštevali so dva podatka, gostoto polnilnic glede na število prebivalcev in gostoto na kvadraturo. Daleč največjo gostoto polnilnic ima Oslo (3,98 polnilnice/1000 ljudi, 5,47 polnilnice na kvadratni kilometer). Prvo deseterico dopolnjujejo London, Amsterdam, Lizbona, Bruselj, Berlin, Stockholm, Helsinki, Dublin in Budimpešta.

Predvsem portugalska in madžarska prestolnica ter manko številnih "bogatih" med najboljšimi dokazuje, da podatek o razvitosti infrastrukture še daleč ni nujno povezan z BDP neke države. 

Začetek leta 2028 Datumi, ko bodo različne znamke le še električne

Foto: Uswitch Mreža polnilnic za električne avte

Objavili so tudi seznam desetih najslabše razvitih prestolnic. Z električnim avtom nimate česa iskati v bolgarski Sofiji, skoraj nič bolje ni v Vilni v Litvi, Zagrebu ali ciprski Nikoziji.

Ljubljana se je uvrstila na osmo mesto med prestolnicami z najslabšo polnilno infrastrukturo s podatkom, da je na kvadratni kilometer v mestu mogoče dobiti le 0,16 polnilnice, na tisoč prebivalcev pa pride 0,14 polnilnice.

Le malenkost boljše je stanje v Parizu in Bratislavi, ki zaključujeta spodnjo tretjino lestvice. 

Smela napoved Smela napoved: Tako se bodo pocenili električni avtomobili

Foto: Uswitch Mreža polnilnic za električne avte

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.