Trije mrtvi v eksploziji električnega avtomobila

Foto: Weibo.com
Foto: Weibo.com
Na Kitajskem so v tragični prometni nesreči, v kateri je pijan voznik trčil v zadek taksija z električnim motorjem, umrli trije potniki. Pri trku je prišlo do eksplozije in požara, ki naj bi ju povzročil kratek stik baterije električnega vozila.
Oglej si celoten članek

Nesrečo je povzročil pijan voznik v športnem nissanu GT-R, ki je s hitrostjo vsaj 180 km/h trčil v zadek taksija BYD e6 z elektromotorjem. Taksi je pri tem odbilo v drug taksi in nato še v drevo, nakar ga je zajel ogenj.

Kako lahko avto brez posode za gorivo eksplodira?

Novica o eksploziji se je hitro razširila, pojavile pa so se množične špekulacije okoli varnosti električnih vozil in vplivu na proizvodnjo tovrstnih vozil. V medijih so se pojavila vprašanja, kako lahko avtomobil brez posode za gorivo zgori v nekaj minutah. Pri tem so citirali izjavo predsednika podjetja BYD Wanga Chuanfuja, ki je ob predstavitvi vozila dejal: "Baterije v naših avtomobilih ne morejo eksplodirati niti, če jih vržete v ogenj."

Pri proizvajalcu vozil BYD se na nesrečo niso odzvali, vzrok pa bodo preučili, a bodo baterije, ki so jih razvili v sodelovanju z Daimlerjem, še naprej vgrajevali v svoje modele. BYD je sicer proizvajalec kitajskih vozil in proizvajalec baterij, ki je združil moči z nemškim proizvajalcem avtomobilov Daimler. Po mnenju kitajskih strokovnjakov je prišlo do kratkega stika.
Baterija BYD za shranjevanje energije je sicer litijevo-železna (LiFePO4) in naj bi bila bolj varna kot litij-ionske baterije.

Na nesrečo so se odzvali tudi v Evropi. Pri nemškem nacionalnem avtomobilističnem združenju ADAC so dejali, da na svojih testih električnih vozil do zdaj še niso odkrili pomanjkljivosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 16:38 30. Maj 2012.

    Litij kateri se nehaja v baterijah, je zelo reaktiven. Voda in litij pa imaš požar v momentu. Baterija - sem …

  • 16:12 30. Maj 2012.

    Bi prav rad napisal kaj kontroverznega, samo preveč je kretenov ki se sprašujejo ali je res kriva baterija? LJUDJE BOŽJI …

  • 15:51 30. Maj 2012.

    Glede na to, da se je vanj zaletelo drugo vozilo s hitrostjo 180 km/h je verjetno čisto vseeno ali se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.