Avto
97 ogledov

Trije mrtvi v eksploziji električnega avtomobila

Nesreča BYD Weibo.com
Na Kitajskem so v tragični prometni nesreči, v kateri je pijan voznik trčil v zadek taksija z električnim motorjem, umrli trije potniki. Pri trku je prišlo do eksplozije in požara, ki naj bi ju povzročil kratek stik baterije električnega vozila.

Nesrečo je povzročil pijan voznik v športnem nissanu GT-R, ki je s hitrostjo vsaj 180 km/h trčil v zadek taksija BYD e6 z elektromotorjem. Taksi je pri tem odbilo v drug taksi in nato še v drevo, nakar ga je zajel ogenj.

Kako lahko avto brez posode za gorivo eksplodira?

Novica o eksploziji se je hitro razširila, pojavile pa so se množične špekulacije okoli varnosti električnih vozil in vplivu na proizvodnjo tovrstnih vozil. V medijih so se pojavila vprašanja, kako lahko avtomobil brez posode za gorivo zgori v nekaj minutah. Pri tem so citirali izjavo predsednika podjetja BYD Wanga Chuanfuja, ki je ob predstavitvi vozila dejal: "Baterije v naših avtomobilih ne morejo eksplodirati niti, če jih vržete v ogenj."

Pri proizvajalcu vozil BYD se na nesrečo niso odzvali, vzrok pa bodo preučili, a bodo baterije, ki so jih razvili v sodelovanju z Daimlerjem, še naprej vgrajevali v svoje modele. BYD je sicer proizvajalec kitajskih vozil in proizvajalec baterij, ki je združil moči z nemškim proizvajalcem avtomobilov Daimler. Po mnenju kitajskih strokovnjakov je prišlo do kratkega stika.
Baterija BYD za shranjevanje energije je sicer litijevo-železna (LiFePO4) in naj bi bila bolj varna kot litij-ionske baterije.

Na nesrečo so se odzvali tudi v Evropi. Pri nemškem nacionalnem avtomobilističnem združenju ADAC so dejali, da na svojih testih električnih vozil do zdaj še niso odkrili pomanjkljivosti.

Komentarjev 5
  • dubix2001 16:38 30.maj 2012.

    Litij kateri se nehaja v baterijah, je zelo reaktiven. Voda in litij pa imaš požar v momentu. Baterija - sem videl na TV kako jo je z nožem samo malo odprl in je enostavno izbruhnilo ogenj in dim kakor da ...prikaži veča je vulkan. S tem se ni za igrat. Zato na baterijah piše kam se odlagajo, ko jim poteče rok uporabe. Pa še Kitajce prištej zravn, ki sem jim fučka za vse živo.

  • Sandi Miladić 16:12 30.maj 2012.

    Bi prav rad napisal kaj kontroverznega, samo preveč je kretenov ki se sprašujejo ali je res kriva baterija? LJUDJE BOŽJI 180 KM/h DIREKTNO V AVTO SE NIMAMO KAJ MENIT O PREŽIVETJU IN TO DA JE ZAGORELO JE LAHKO SAMO LOGIČNO!!!!!!!! ...prikaži več Res ni treba imet končan doktorat za takšne stvari!!!!

  • dolenc72 15:51 30.maj 2012.

    Glede na to, da se je vanj zaletelo drugo vozilo s hitrostjo 180 km/h je verjetno čisto vseeno ali se je električno vozilo vnelo ali ne, posledice so sigurno enake.