Avto
46 ogledov

Prihodnost pripada nuklearnim avtomobilom

Cadillac world thorium fuel vehicle Cadillac
Čeprav električni avtomobili v ozračje ne izpuščajo škodljivih plinov, pa električno energijo pridobivajo iz umazanih elektrarn. Prihodnost prevoza je vseeno ekološko sprejemljiva.

Znanstveniki iz raziskovalno-razvojnega centra Laser Power Systems so objavili novico, da izdelujejo električni pogon, ki se bo napajal s pomočjo laserske aktivacije torija. Če ne veste, kaj torij je, lahko s pogledom na periodni sistem elementov razberete, da gre za radioaktivno kovino z atomskim številom 90.

Ta srebrni in strupeni element bi lahko uporabljali kot pogonsko gorivo v zaprtem prostoru. Z laserjem bi sprožili toplotno reakcijo, ki bi vodo spremenila v paro, ta pa bi poganjala generator in tako ustvarjala električno energijo. Čeprav je radioaktiven, pa naj torij ne bi bil nevaren za ljudi, saj ga je mogoče izolirati že z navadno alu-folijo. Teoretično bi bilo za pogon avtomobila in 480 tisoč prevoženih kilometrov dovolj že osem gramov tega materiala. Prav zato se ne gre čuditi, da so proizvajalci avtomobilov pokazali zanimanje za to tehnologijo. Cadillac je že leta 2009 predstavil koncept World Thorium Fuel.

Komentarjev 1
  • mirko 10:11 06.september 2011.

    Kaj pa teoretična cena takega avtomobila?