Tudi za 2.000 evrov ne bi delali

Foto: Fiat
Foto: Fiat
Delavcem v kragujevški tovarni avtomobilov Fiat so ponudili zanimivo ponudbo.
Oglej si celoten članek

Kadrovska služba kragujevškega Fiata je v anketi povprašala delavce, zakaj se ne želijo prijaviti za enoletno potovanje na Slovaško in delati v tovarni nedavno ustanovljene avtomobilske zveze Stellantis.

Kragujevac V Kragujevcu delavec sabotiral avtomobile

Kot poroča srbski spletni Autoblog, so po besedah sindikalista Igorja Andjića delavci v popoldanski izmeni prejeli obrazce z vprašanji.

"Delavci so odgovarjali na vprašanja o razlogih, zakaj se niso prijavili za odhod v slovaško mesto Trnava, kjer izdelujejo novi peugeot 208 in citroen C3 na novo ustanovljenega koncerna Stellantis, ki je med seboj povezal avtomobilske znamke PSA in Fiat Chrysler. Kot poročajo srbski mediji managerjem Stelantisa namreč ni jasno, zakaj so delavci tako vezani na dom, družino, mesto in domovino. "Nismo navajeni tavati po Evropi, kot nekateri sredozemski narodi," je dejal Igor Anđić.

Foto: Fiat Fiat Kragujevac

Avto Yugo, vse najboljše!

Kaj bodo proizvajali v Kragujevcu?

Dodaja, da ne pozna nobenega delavca, ki bi se strinjal, da bo odšel na delo v tujino. Pravi, da so jim ponudili plačo v višini 850 evrov in da verjame, da se situacija ne bi kaj dosti spremenila, tudi, če bi delavcem ponudili plače v višini 2000 evrov.

Glavna težava kragujevške tovarne je, da ni na vidiku novega modela avtomobila, za katerega je poleg Fiata odgovorna tudi država Srbija, ki je solastnica tretjine podjetja. "Država preprosto ne želi financirati zamenjave zastarelega avtomobila Fiat 500 L, ki na trgu stagnira," zaključuje Andjić.

PSA-FCA Nekdanji ponos Jugoslavije po nastanku velikana na listi za odstrel?

Pred desetimi dnevi je kragujevško podjetje Fiat Chrysler Automobiles (FCA) obvestilo proizvodne delavce, da se lahko prijavijo za delo v tovarni Stellantis na Slovaškem, ki proizvaja vozila peugeot 208 in citroën C3. Kot so takrat povedali predstavniki sindikata, bodo zainteresirani za odhod na Slovaško podpisali enoletno pogodbo o zaposlitvi. V slovaški tovarni je že veliko nekdanjih Fiatovih delavcev iz Kragujevca.

Foto: Fiat Fiat Kragujevac

Našli smo jo Zastava 128, limuzina v senci stoenke in fička

Predsednik neodvisnega sindikata Saša Đorđević je takrat dejal, da verjame, da takšno povabilo delavcem dolgoročno gledano pomeni, da FCA v Srbiji ne namerava uvesti novega modela v proizvodnjo v naslednjem letu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 23:36 18. Marec 2021.

    ce se ze moras selit, potem se selis edino za resen denar. to je tudi odgovor na vprasanje, zakaj pol …

  • 18:24 18. Marec 2021.

    Veste kako ppravijo....ne grem pa če mi plačajo :)

  • 11:27 18. Marec 2021.

    Ne dvomim, da se za 2000 € plače ne bi kdo odločil. 850 € v tujini pa tudi za Srbe …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.