Uber v Nemčiji že prepovedan

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Aplikacija Uber, ki tudi v Evropi uporabnikom pomaga pri mobilnosti v velikih mestih, je odslej v Nemčiji prepovedana zaradi nelojalne konkurence taksistom.
Oglej si celoten članek

Nemško sodišče je prepovedalo delovanje ameriške aplikacije za pametne telefone Uber po vsej državi. Razsodbo so z odprtimi rokami sprejeli nemški taksisti, ki so opozarjali, da Uber deluje izven zakonodajnih okvirov in ne zagotavlja spoštovanja varnostnih standardov.

Sodišče v Frankfurtu je odločalo na podlagi zakona o potniškem prometu. Odločitev je med drugim utemeljilo z ugotovitvijo, da Uberjevi vozniki nimajo ustreznih dovoljenj za prevoz potnikov v skladu z nemško zakonodajo. Zahtevo po prepovedi Uberja so vložili taksisti, ki se sedaj veselijo zmage. 

Uber je že napovedal pritožbo. "Borili se bomo proti odločitvi in do zadnjega branili naše pravice," je družba zapisala v izjavi.

"Verjamemo, da je konkurenca dobra za vse," so še dodali v Uberju. "Zato je Nemčija eden od naših najhitreje rastočih trgov."

Aplikacijo so sicer v Nemčiji že prepovedale nekatere mestne oblasti, med drugim Berlin in Hamburg. Med razlogi izstopajo predvsem pomisleki, povezani z varnostjo. Taksisti izpostavljajo, da morajo nadzor nad vozniki, podjetji in vozili izvajati oblasti, ne pa potniki sami.

V priviligiranem položaju?

Uber omogoča registriranim uporabnikom, da naročijo prevoz glede na svoje potrebe prek mobilne naprave. Podjetje nima svoje flote vozil, saj prevoze opravljajo v sistemu registrirani posamezniki. Ti morajo glede na podatke Business Insiderja Uberju plačati 20 odstotkov dohodkov, seveda pa na njihova pleča padejo tudi stroški goriva in vozila, zato je tovrstno delo lahko vse prej kot lagodno, če se s tem želijo preživljati.

Taksisti Uber smatrajo za nelojalno konkurenco, saj z aplikacijo odpade potreba po dispečerskem centru in plačilu licenc, ki v nekaterih državah za taksi službe stanejo več sto tisoč evrov. Prav tako vozniki Uberja niso podvrženi nadzoru. Tako nemški taksisti poudarjajo, da bo odločba sodišča služila predvsem zagotavljanju kakovosti storitev in varnosti strank.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.