Upravljanje vozil z mimiko

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Računalniški gigant Microsoft je še izboljšal tehnologijo prepoznavanja človeške mimike, ki deluje kot igralna konzola Xbox Kinect, kjer uporabnik z gibi telesa podaja ukaze. Tehnologijo bodo uporabili v avtomobilski industriji.
Oglej si celoten članek

Za tehnologijo sta veliko zanimanje pokazala avtomobilska velikana, kot sta BMW in Mercedes-Benz, ki bosta v prihodnosti ponudila sistem v povezavi z uporabo klimatskega sistema, avdionaprave in navigacije. Cadillac je že predstavil svoj CUE sistem, ki deluje v operacijskem sistemu Linux.

Microsoftovo tehnologijo želijo prehiteti pri podjetju Harman. Njihova tehnologija je sposobna prepoznati voznikovo mimiko obraza in gibe rok. Pri Harmanu so namreč predstavili prototip, ki prepozna kimanje z glavo in ukaze, ki jih daje voznik s prsti, s čimer upravlja z različnimi sistemi v vozilu. V praksi to pomeni, da lahko voznik z mimiko obraza zažene motor vozila, s pomežikom prižge radio, z nagibanjem glave levo in desno upravlja z jakostjo zvoka. Voznik lahko s premikanjem roke gor in gol zvišuje oziroma znižuje temperaturo v vozilu, s tem, ko dvigne palec, pa aktivira mobilni telefon ter z glasom ukaže, kateri kontakt naj pokliče. Po besedah predstavnikov Harmana bo nova tehnologija bistveno pripomogla k bolj varni vožnji.

Sistem deluje s pomočjo senzorja na instrumentalni tabli, ki zaznava voznikove gibe. V naslednjih dveh do treh letih še ne bo namenjen serijski uporabi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.