Avto
20 ogledov

Upravljanje vozil z mimiko

Voznica Anže Petkovšek
Računalniški gigant Microsoft je še izboljšal tehnologijo prepoznavanja človeške mimike, ki deluje kot igralna konzola Xbox Kinect, kjer uporabnik z gibi telesa podaja ukaze. Tehnologijo bodo uporabili v avtomobilski industriji.

Za tehnologijo sta veliko zanimanje pokazala avtomobilska velikana, kot sta BMW in Mercedes-Benz, ki bosta v prihodnosti ponudila sistem v povezavi z uporabo klimatskega sistema, avdionaprave in navigacije. Cadillac je že predstavil svoj CUE sistem, ki deluje v operacijskem sistemu Linux.

Microsoftovo tehnologijo želijo prehiteti pri podjetju Harman. Njihova tehnologija je sposobna prepoznati voznikovo mimiko obraza in gibe rok. Pri Harmanu so namreč predstavili prototip, ki prepozna kimanje z glavo in ukaze, ki jih daje voznik s prsti, s čimer upravlja z različnimi sistemi v vozilu. V praksi to pomeni, da lahko voznik z mimiko obraza zažene motor vozila, s pomežikom prižge radio, z nagibanjem glave levo in desno upravlja z jakostjo zvoka. Voznik lahko s premikanjem roke gor in gol zvišuje oziroma znižuje temperaturo v vozilu, s tem, ko dvigne palec, pa aktivira mobilni telefon ter z glasom ukaže, kateri kontakt naj pokliče. Po besedah predstavnikov Harmana bo nova tehnologija bistveno pripomogla k bolj varni vožnji.

Sistem deluje s pomočjo senzorja na instrumentalni tabli, ki zaznava voznikove gibe. V naslednjih dveh do treh letih še ne bo namenjen serijski uporabi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.