Uradno: pri tej znamki ne bo več ročnega menjalnika

Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz AG
Avtomatski menjalnik je postal več kot le vprašanje luksuza.
Oglej si celoten članek

Mercedes je prva izmed velikih znamk, ki je napovedal popolno slovo od ročnih menjalnikov.

Da so ročni menjalniki tehnologija, ki počasi izumira, je že dolgo jasno, vse skupaj bo samo še pospešila želja proizvajalcev po zniževanju stroškov za razvoj ob hkratnem prehodu na vse bolj elektrificirana vozila.

Vodja Mercedesovega oddelka za raziskave in razvoj Marcus Schäffer pa je bil ta teden med predstavitvijo posodobljene strategije znamke bolj neposreden kot pred njim verjetno kadarkoli na tako visokem položaju v industriji: Mercedes ročnih menjalnikov ne bo več vgrajeval. Gre za del obširnega paketa zmanjševanja stroškov, ki bo prinesel s seboj tudi manj različnih platform in klasičnih termičnih motorjev. "Do leta 2025 bomo našo ponudbo termičnih motorjev zmanjšali za 40 odstotkov, do leta 2030 pa za 70 odstotkov. To pomeni tudi, da srednjeročno ne bomo več ponujali ročnih menjalnkov. Se pa bo to zgodilo postopoma, z menjavo novih generacij vozil," je povedal mož, ki ima nadzor nad vso Mercedesovo tehnologijo prihodnosti.

Foto: Mercedes-Benz Mercedes ročni menjalnik

RAZISKALI SMO Ročni ali avtomatski? To izbiramo Slovenci

Mercedes ima na slovenskih cenikih še vedno kar nekaj modelov, kjer je na razpolago klasična ročica šeststopenjskega ročnega menjalnika med sedežema: razred A, razred CLA, razred B in celo razred C.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 21:53 11. Oktober 2020.

    Ročni za vekomaj.Avtomatika ti je samo nepotrebna navlaka sodobnega časa.

  • 08:55 11. Oktober 2020.

    Končno, samo BEV brez menjalnika nič prestavljanja, cukanja, stalni ogromni navor, je še boljši

  • 08:25 11. Oktober 2020.

    Tudi sam sem bil zagrižen zagovornik ročnih, dokler nisem imel prilike testirati več avtov z avtomatikom in z njimi prevoziti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.