Avto
20002 ogledov

Ročni ali avtomatski? To izbiramo Slovenci

Ročni menjalnik BMW
Preverili smo, koliko novih avtomobilov se v Sloveniji prodaja s samodejnim menjalnikom.

Na testih novinarskih vozil so ročni menjalniki postali prava redkost. Predvsem na račun številnih novih asistenčnih tehnologij, s katerimi sodelujejo samodejni menjalniki. Vozilo na primer brez pomoči voznika in pretikanja samo zavira, speljuje, sledi vozilom, pri čemer samodejni menjalnik uboga ukaze računalnika, ki jih pridobi s pomočjo številnih tipal, radarja in kamer.

Menjalnik z dvojno sklopko – DSG – pri golfu 1,2 TSI, ki stane 18.839 evrov, pre Že 2020? Avto Skozi avtošolo le z avtomatskim menjalnikom

Strokovnjaki za prihodnost napovedujejo prevlado samodejnih menjalnikov. Ti že prevladujejo v dražjih, večjih in zmogljivejših vozilih, predvsem v kombinaciji z velikimi dizelskimi motorji. V malih avtomobilih in tudi nižjem srednjem razredu so se prav tako že uveljavili samodejni menjalniki. Možno jih je naročiti v večini modelov. A pri nakupu novega avtomobila so kot pri nas še vedno glavni ročni menjalniki. 

Samodeji menjalnik DSG | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Priljubljenost samodejnih menjalnikov raste na račun bliskovitega razvoja tovrstnih prenosov moči, saj so po ekološki plati in hitrosti pretikanja že prehiteli ročne menjalnike. Zato jih vse pogosteje prodajalci uvrščajo v testno floto vozil. Prav to je pogostokrat odločilno za nakup vozil s samodejnim menjalnikom, čeprav je dražji od ročnega.

Pri Oplu v Sloveniji vozila s samodejnim menjalnikom predstavljajo približno 12 odstotkov vseh prodanih osebnih vozil. Delež po modelih pa je zelo različen in je od slabih 5 odstotkov pri malem mestnem modelu adam do več kot 40 odstotkov pri modelu insignija.

Hyundai i30 Ne počnite tega! Avto Imate ročni menjalnik? Potem ne počnite tega!

Pri Kii je razmerje po prodaji med samodejnim in ročnim menjalnikom 93,5 proti 6,5 odstotka v korist ročnega menjalnika. Za zurnal24.si so pojasnili, da je pri večini njihovih modelov prevladuje ročni menjalnik. Samodejni menjalnik prevladuje pri niru in modelu soul, kjer je serijski, ter pri optimi in stingerju. Pri velikem SUV modelu sorentu je razmerje 50:50 (gre za podatke za leto 2018).

DSG menjalnik | Avtor: Škoda Škoda

Pri znamki Nissan, kjer so v ospredju predvsem križanci in SUV vozila, ročni menjalnik prevladuje predvsem pri manjših modelih, micri in tudi modelu juke. Ocenjujejo, da je razmerje po paleti 60:40 v korist ročnemu menjalniku. Medtem ko je razmerje pri »večjih« Nissanovih modeli, kor sta X-trail in poltovornjak navara 65:35 v korist samodejnemu menjalniku.

Pri koncernskemu bratu Renault so nam posredovali podatke za leto 2018 in prvo polovico leta 2019, ko so zabeležili rast prodaje ročnih menjalnikov. Leta 2018 je bilo razmerje 86,86:13,14 v korist ročnega pretikanja, letos pa celo 92,37:7,63.

Pri Volkswagnu je prodaja vozil s samodejnim menjalnikom bolj izrazita. Delež avtomatskih menjalnikov je dobrih 30 odstotkov. Pri čemer je le ta pri manjših modelih (polo, T- cross) med 10 in 15 odstotkov, pri večjih modelih passat in tiguan pa že okoli 60 odstotkov.

DSG menjalnik Avto Tekočine v menjalniku zahtevajo nego

Pri Škodi so v letu 2018 prodali 70 odstotkov vozil z ročnim menjalnikom in 30 odstotkov s samodejnim. V prvem kvartalu letošnjega leta pa je bil delež prodanih vozil z ročnim menjalnikom 60 odstotkov, s samodejnim menjalnikom pa je narasel na 40 odstotkov.

rocni_menjalnik_gp | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kupci v premijskem razredu vozil, kot je Audi, na prvo mesto postavljajo samodejni menjalnik. Delež avtomatskih menjalnikov pri Audiju v Sloveniji je skoraj 80 odstotkov. Ročni menjalnik prevladuje samo še pri modelu audi A1 SB. 
Pri BMW je bil leta 2018 ročni menjalnik del 43,40 odstotka na novo prodanih vozil, samodejni pa 56,60 odstotka, v prvi polovici leta pa je bilo razmerje 52,32:47,68 v korist ročnemu menjalniku. Najpogosteje se za ročni menjalnik odločajo kupci BMW serije 2, kjer je odstotek ročnih menjalnikov večji od 80 odstotkov.

Peugeot 308 Avto Pomanjkanje menjalnikov ogroža proizvodnjo

Vozniki Suzukija še vedno radi prestavljajo sami. Delež samodejnega menjalnika po modelih je naslednji: ignis (0 odstotkov), swift (3 odstotke), vitara (10 odstotkov) in S-cross (24 odstotkov).

Menjalnik v peugeotu 308 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V zadnjih letih so samodejne menjalnike veliko oglaševali pri Peugeotu. Odstotkovno razmerje pri prodaji novih vozil Peugeot je glede menjalnikov v korist ročnih menjalnikov 81 odstotkov in 19 odstotkov za samodejni menjalnik. Ročni menjalnik prevladuje pri modelih 208, 2008, 308 in rifter. 4,7 odstotka celotne prodaja osebnih vozil Citroën v Sloveniji predstavljajo samodejni menjalniki (podatki se nanašajo na obdobje med januarjem leta 2018 in aprilom leta 2019).

Komentarjev 14
  • Avatar Latilessa
    Latilessa 23:46 30.oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • McClain 21:54 30.oktober 2019.

    zgleda da nam bo počasi, kakih 70 let za Američani le počasi potegnilo. Vsem ljubiteljem ročnih menjalnikom pa svetujem vgradnjo ročnih kurblov namesto zaganjačev, približno na istem nivoju.

  • Avatar Milan48
    Milan48 16:34 30.oktober 2019.

    Ko sva kupovala avtomobile, sva vedno iskala avtomatski menjalnik in določene svetle barve in svetlejšo notranjost. In od marsikaterega nakupa sva odstopila, ker tega ni bilo moč dobiti, ali pa niso bili na zalogi. Vedno je bil izgovor, da ljudje ...prikaži več želijo sive avtomobile s črno notranjostjo. In tako so firme odpadale ena za eno. Predvsem korejske in japonske, čeprav so nama bile všeč. Potem so firme odpadale, ker so prekasno šle na DSG menjalnike, določena znamka ni imela turbo bencinca, ...