V Ljubljani z novo taktiko proti vožnji v rdečo luč

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V Ljubljani bodo v prihodnje na nekaterih križiščih očitno vzpostavili sistem prepoznave vožnje skozi rdečo luč.
Oglej si celoten članek

Novost je mogoče razbrati iz razpisa, s katerim ljubljansko mestno redarstvo išče najnovejši tip radarja za hkratno merjenje hitrosti več vozil. Isti razpis navaja tudi pogoje za radarsko ohišje, ki mora imeti izvedene vse priljučke za namestitev komponent sistema za merjenje hitrosti in "za kontrolo vožnje skozi rdečo luč na semaforju."

Na MOL so za Žurnal24 potrdili, da nameravajo "v prihodnje vzpostaviti tudi sistem prepoznavanja vožnje v rdečo luč."

Aktualni razpis za radar sicer v specifikacijah ne zahteva, da mora znati prepoznavati tudi vožnjo v rdečo luč, a podizvedenke modelov, ki bi lahko prišle v poštev na razpisu, že poznajo tudi opcijo uporabe za zaznavo in fotografiranje kršiteljev.

Pred več kot desetimi leti je sicer v Ljubljani na nekaj križiščih že deloval sistem prepoznavanja vožnje v rdečo luč, a je nato zamrl. 

Merili bodo pet različnih tipov vozil

Poleg radarja in treh ohišij želijo ljubljanski mestni redarji nabaviti tudi števec prometa, ki ga bodo namestili kar v eno izmed postavljenih ohišij. Števec mora biti zelo zmogljiv, saj mora znati klasificirati pet različnih razredov vozil in jih razvrščati v deset hitrostnih razredov. Izmeriti mora tudi povprečne in maksimalne hitrosti. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 41

  • 07:28 22. Maj 2017.

    Kolesarji so en velik problem sploh ne upoštevajo predpisov vsak po svoje in še to mimo pešcev so zelo nevarni …

  • 06:03 22. Maj 2017.

    Kolikor vem, ti bo ta radar spotoma izmeril še hitrost in boš hitro ob izpit.<br />Boš pokasiral kazen za vožnjo …

  • 02:05 22. Maj 2017.

    P sej naj kasirajo če ne znaš vozit, jest nisem plačal kazni ne pomnim od kdaj, se pravi če se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.