Avto
535 ogledov

V Ljubljani z novo taktiko proti vožnji v rdečo luč

Vožnja v rdečo luč Žurnal24 main
V Ljubljani bodo v prihodnje na nekaterih križiščih očitno vzpostavili sistem prepoznave vožnje skozi rdečo luč.

Novost je mogoče razbrati iz razpisa, s katerim ljubljansko mestno redarstvo išče najnovejši tip radarja za hkratno merjenje hitrosti več vozil. Isti razpis navaja tudi pogoje za radarsko ohišje, ki mora imeti izvedene vse priljučke za namestitev komponent sistema za merjenje hitrosti in "za kontrolo vožnje skozi rdečo luč na semaforju."

Na MOL so za Žurnal24 potrdili, da nameravajo "v prihodnje vzpostaviti tudi sistem prepoznavanja vožnje v rdečo luč."

Aktualni razpis za radar sicer v specifikacijah ne zahteva, da mora znati prepoznavati tudi vožnjo v rdečo luč, a podizvedenke modelov, ki bi lahko prišle v poštev na razpisu, že poznajo tudi opcijo uporabe za zaznavo in fotografiranje kršiteljev.

Pred več kot desetimi leti je sicer v Ljubljani na nekaj križiščih že deloval sistem prepoznavanja vožnje v rdečo luč, a je nato zamrl. 

Merili bodo pet različnih tipov vozil

Poleg radarja in treh ohišij želijo ljubljanski mestni redarji nabaviti tudi števec prometa, ki ga bodo namestili kar v eno izmed postavljenih ohišij. Števec mora biti zelo zmogljiv, saj mora znati klasificirati pet različnih razredov vozil in jih razvrščati v deset hitrostnih razredov. Izmeriti mora tudi povprečne in maksimalne hitrosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • evelux 07:28 22.maj 2017.

    Kolesarji so en velik problem sploh ne upoštevajo predpisov vsak po svoje in še to mimo pešcev so zelo nevarni sebi in drugim.

  • URIAH HEEP 06:03 22.maj 2017.

    Kolikor vem, ti bo ta radar spotoma izmeril še hitrost in boš hitro ob izpit.Boš pokasiral kazen za vožnjo skozi rdečo in ker si hotel prehiteti rdečo si pritisnil na gas in boš zraven pokasiral še ogromno kazen za ...prikaži več hitrost.Aja, eno tako ohišje se mi zdi, da sem opazil v Črnučah blizu OŠ.

  • primoz.g 02:05 22.maj 2017.

    P sej naj kasirajo če ne znaš vozit, jest nisem plačal kazni ne pomnim od kdaj, se pravi če se jest lahko peljem kot treba zakaj se drugi nebi mogli ? pa še soudeleženci so, tako da defekti ki ne ...prikaži več znajo ali nočejo direktno ogrožajo.